PREDSTAVLjEN ROMAN PRVENAC MARIJE GAVRILOVIĆ :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjEN ROMAN PRVENAC MARIJE GAVRILOVIĆ


Foto: Semberija info
Marija Gavrilović(34), rođena u Ljuboviji, magistar ekonomije, predstavila je večeras u Narodnoj bibllioteci “Filip Višnjić” svoj roman prvijenac “Mali malinari”, čiji je izdavač beogradska “Nova poetika”.

Marija je udata za pravoslavnog sveštenika i majka je troje djece, već pet godina žive u Austriji. Na naše pitanje, kako je ušla u svijet književnosti, kaže da je to “ljubav iz djetinjstva, potreba da čita i piše”.



“Ta ljubav dugo traje. Naravno, za sve, pa i za pisanje, neophodno je neko vrijeme i neke okolnosti koje treba da se podudaraju. Kada sam dobila svoju djecu, tada se i ta ljubav ka pisanoj riječi javila ponovo, ali, sada puno intenzivnije. Moj roman “Mali malinari” je knjiga o bratu i sestri, Ani i Kosti, koji  ljetnji raspust provode u srpskom selu. Pomažući baki da berbu malina privede kraju, upoznaju su se bliže sa selom, životom njegovih mještana, samim tim oni upadaju u jednu zanimljivu avanturu. Na taj način grade sebe i svoje ličnosti, odrastaju, oplemenjuju se i takvi se vraćaju u grad”.



Što se tiče nekih univerzalnih poruka za mlade, Marija Gavrilović kaže da je najlakše uvijek poći od hrišćanskih vrlina, a tu je ljubav, prije svega i zahvalnost.
 

“Da cijenimo ono što imamo, da se međusobno poštujemo, da se žrtvujemo za najbliže i da se svi pomalo potrudimo, da bi stvari išle nekim svojim normalnim tokom. Planiram i nastavak priče o malim malinarima. Djeca će ponovo doći na selo, za zimski raspust, gdje će se upustiti u nove avanture. Ideje crpim iz svog zavičaja, iz Azbukovice”, kaže Marija Gavrilović.

Željana Arsenović, direktor Narodne biblioteke “Filip Višnjić” kaže da je ovo prvo predstavljanje romana “Mali malinari”, upravo u Bijeljini.


 

“U pitanju je knjiga za djecu, ali je mogu čitati i stariji, te nam je zadovoljstvo i čast što predstavljamo ovu knjigu i što je večeras puno posjetilaca koji su došli na ovu promociju”, kaže Željana Arsenović.

(Semberija info)