SKUD „LAZARICA“ – ČUVARI KULTURNOG BLAGA :: Semberija INFO ::

 

SKUD „LAZARICA“ – ČUVARI KULTURNOG BLAGA


Foto: Semberija info
Sinoć je u Batkoviću održan koncert folklora pod nazivom „Graja lipovog gaja“. Ovo je peta po redu tradicionalna manifestacija koja se organizuje sa ciljem očuvanja i njegovanja kulturne tradicije ovog podnevlja.



U Batković su kao gosti došli folkolorne grupe KUD „Ostrovo“ iz Ostrova, Hrvatska, KUD „Ražljevo“ iz Brčkog, Petropavlovski pojci iz Bijeljine i sastav SKUD „Lazarica“.

Na samom početku programa, učesnicima i gostima se obratio Ostoja Krstić, nekadašnji profesor beogradskog univerziteta, koji svoje penzionerske dane provodi u nastojanju da osnaži tradiciju i kulturu rodnoga kraja.



-Draga naša djeco, učesnici ove svečanosti. Veliko vam hvala što naše selo vraćate na mjesto koje mu pripada. Njegujte narodnu tradiciju, kulturno blago je ono što je sastavni dio našeg naslijeđa, naše prošlosti ali, ne zaboravite,  i naše budućnosti. Ne stidite se prošlosti svojih predaka, budite uz svoj narod, igrajte i pišite vještim nogama istoriju svoga roda. Vi ste neotuđivi dio nacionalnog blaga naše kulturne tradicije. Ambasadori kulture našeg naroda. Vaše nošnje i nošnje vaših baka i djedova čine identifikaciono obilježje našeg naroda ništa manje nego i drugi njegovi nacionalni znakovi i simboli. Isto tako, cijenite i poštujte tradiciju i obilježja drugih naroda i drugih kultura“, poručio je profesor Krstić. On je takođe istakao tradiciju igre na otvorenom, koja se ranije praktikovala u „Lipiku“, parku u centru Batkovića te je pozvao na izgradnju otvorene scene u ovom parku i vraćanju manifestacije „Graja lipovog gaja“ u njegov prirodni ambijent.



Gradonačelnik Ljubiša Petrović je proglasio otvorenom ovogodišnju smotru folklora u Batkoviću, poželivši svim okupljenim, izvođačima i publici da napune svoje duše.

Srpsko kulturno-umjetničko društvo ”Lazarica” osnovano je u martu 2007. godine, okupivši oko 120 članova zainteresovanih za folklor, ples, glumu, pjesmu, književnost i slično. Društvo se do danas uspjelo održati u osnovnom naumu: očuvanju i donošenju tradicionalnog zvuka, slike i igre. Po pravilu, generacije se mjenjaju i scenu ispunjavaju nove snage koje bez zadrške ispunjavaju visoke umjetničke standarde koje su prethodne postavile. A sve to da se ne bi zakorovio, naprotiv, da bi se zalivao, održavao i podsticao raznorodni kulturni potencijal koje selo Batković posjeduje.


 
(Semberija info)