DANAS SE SLAVI PETROVDAN :: Semberija INFO ::

 

DANAS SE SLAVI PETROVDAN


Srpska pravoslavna crkva slavi i vjernici danas slave Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovim danom završava se i petrovski post koji je ove godine trajao tri sedmice i jedan dan. Petrovdan je slava pekara i ribara, ali i slava mnogobrojnih porodica, a česti su i vašari na današnji dan.

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista.

Sveti apostol Petar bio je ribar po imenu Simeon. Kada je pošao za Gospodom, dobio je ime Petar. Prvi od učenika jasno je izrazio vjeru u Isusa.

Poslije silaska Svetoga Duha, kao propovjednik Jevanđelja, poslije samo jedne besjede u Jerusalimu, obratio je u vjeru oko tri hiljade duša. Propovijedao je Jevanđelje po Palestini i Maloj Aziji, po Iliriku i Italiji.
Činio je moćna čudesa. Po zapovijesti cara Nerona, osuđen je na smrt. Smatrajući da je nedostojan da umre kao sin Božiji, tražio je da ga razapnu naopako.

Sveti apostol Pavle, rođen je kao Savle, iz Tarsa. Bio je farisej i gonitelj hrišćanstva. Kada mu se na putu za Damask javio Gospod, čudesno se preobratio. Na krštenju, dobio je ime Pavle, i postao apostol.
Propovijedao je od granica Arabije do Španije, među Jevrejima i među neznabošcima. Posječen je u Rimu, u vreme cara Nerona, kad i apostol Petar.

Za Petrovdan se u narodu, vezuju mnoga vjerovanja i običaji.

Jedan od njih je da uoči Petrovdana najstariji ukućanin ubere po jedan cvijet petrovca za svakog u kući. Svaki cvijet namijeni po jednom ukućanu te ih pobode u zemlju na mjesto gde ih niko neće dirati. Na sam dan praznika, dok još niko od ukućana nije ustao, domaćin odlazi da pogleda cvetove - onaj ukućanin čiji cvet stoji pravo biće zdrav, kome je klonuo biće bolešljiv, a ako je nekom ne daj Bože uvenuo taj će umrijeti.

Rasprostranjeno je i vjerovanje da na ovaj dan Sveti Petar dijeli djeci jabuke na onom svijetu pa se vjeruje da prije Petrovdana ne treba jesti jabuke. 

Stari običaj u našem kraju je i da se uoči Petrovdana pale lile od sušene kore breze ili trešnje čime se priziva dobro zdravlje stoke i ljudi. U Semberiji i na Majevici lile pale djeca, obično u crkvenim portama, na raskršćima, livadama, u dvorištima...


Semberija info