Danas je Ivanjdan, veliki hrišćanski praznik: Sunce se zaustavi tri puta? :: Semberija INFO ::

 

Danas je Ivanjdan, veliki hrišćanski praznik: Sunce se zaustavi tri puta?


Pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja.
Uoči Ivanjdana žene širom Srbije pletu venčiće od cveća i uveče ga stavljaju ispred kućnih vrata.

Sveti Jovan je poznat kao Jovan Preteča jer je došao prije Hrista, a kao Krstitelj zato što je pored drugih krstio i Hrista. Poznat je i kao Biljober ili Travar jer je živio skromno, hraneći se biljem, bubama, skakavcima i medom divljih pčela, a odjevao u haljinu od kostreti.

Sveti Jovan se još zove Igritelj, jer se vjeruje da se sunce, kada se tog jutra rađa, igra na nebu. Zaštitnik je kumstva i pobratimstva, a kumovao je i Isusu Hristu, krsteći ga u rijeci Jordan.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume ,,po Bogu i svetome Jovanu" stoga što se Jovan Kristitelj, koji je rođen na današnji dan po starom računanju vremena, smatra uzorom karakternosti i poštenja.

Za ruku svetog Jovana priča se da ju je svake godine, na dan svetiteljev, arhijerej iznosio pred narod, a da se ponekad ta ruka javljala raširena označavajući rodnu i obilnu godinu, a ponekad i zgrčena, najavljujući loš rod i glad.

Sveti Jovan je posljednji veliki prorok. Na ikonama je predstavljen kako krštava Isusa u Jordanu ili kako stoji i desnom rukom pokazuje nebo, dok u lijevoj drži dugi štap s krstom na vrhu, preko koga stoji traka sa riječima: ,,Pokajte se, jer se bliži carstvo nebesko".

O Ivanjdanu pletu se vijenci od ivanjskog cveća, i njima se kite kuće, staje, kapije… Pletenjem vijenaca želi se reći da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke (sredina ljeta), i da se tim vijencima priroda ovjenčava. Ti vijenci ujedno podsjećaju i mlade da razmišljaju o svadbenim vijencima. Djevojke u vijence, obično, stave crvenu ružu.

Misli se da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se sunce tri puta zaustavi tog dana.

Bilje i trave imaju pojačana ljekovita svojstva, zato se bere ljekovito bilje i pletu vijenci, koje se čuva u kući kao lijek protiv raznih bolesti. Mnogi ruski travari još uvijek skupljaju bilje baš u noć uoči Ivanjdana. Vjeruje se da ivanjske trave posjeduju nevjerovatnu ljekovitu, pa čak i magičnu moć.

Posebnu pažnju obilježavanja Ivanjdana poklanjaju Semberci i Majevičani. Rijetko je na Ivanjdan vidjeti nečiji dom da nije okićen ivanjdanjskim vjenčićima, a svojevremeno su djevojke i žene na današnji dan iznosile I tkane vunene stvari – ćilime, šarenice, irame, torbe.., da ih, kako su govorili, osunča ivanjdanjsko sunce. To je bila prilika i da momci pogledaju koliko je djevojka radna. Ako ima dosta izatkanih ćilima, zasigurno je vrijedna. Posebno su se cijenili i ornamenti na ćilimima. Tvrdilo se što je ćilim šareniji, to je djevojka kreativnija. 


Semberija info