Dobitnici nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“ iz Semberije i Majevice: ŽIVOTE ISPUNILA DJELA :: Semberija INFO ::

 

Dobitnici nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“ iz Semberije i Majevice: ŽIVOTE ISPUNILA DJELA


U okviru velike manifestacija „Put ka vrhu“ i „Od kapetana Miše do Nikole Tesle“, koje organizuje novosadska „Media invent“, sa univerzitetima u Novom Sadu, Istočnom Sarajevu, Beogradi i Banjaluci, sa privrednim komorama Srbije, velika svečanost će biti održana 15. juna u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini.



Pored profesora dr Milenka Ćurčića i Spasoja Albijanića iz Bijeljine, nagradu „Kapetan Miša Anastastijević“, posvećen najvećem srpskom zadužbinaru dobiće i diplomirani teolog, Predrag Vujević, koji je, kako se ističe u obrazloženju priznanja, „najzalsužniji je što je Centar za kulturu „Filip Višnjić“, čiji je direktor bio od osnivanja, stasao u ustanovu kulture, koja je, po sadržajima, rame uz rame sa onima iz većih gradova, ali i uspješnija, po ocjeni i publike i stručnjaka za kulturne sadržaje.



Na najbolji način je afirmisao ime i djelo Filipa Višnjića, „srpskog Homera“, ali je, kao Filip sa Vukom Karadžićem ostvario saradnju sa CK „Vuk Karadžić“ iz Loznice, koji se stara o znamenitom mjestu Tršić, rodnom selu Vukovom, i čuvenim Vukovim saborom.

 -Ostvario je plodnu saradnju, u svim oblastima, sa srodnim ustanovama u kraju, u RS, Srbiji, regionu i inostranstvu.Ova ustanova je, pod Vujevićevim vođstvom,  vrstan čuvar nacionalnog, kulturnog i duhovnog nasljeđa podmajevičkog kraja i srpske kulturne i duhovne baštine u cjelini.Lično je zaslužan, ne samo za bogate kulturne sadržaje, od izložbi, književnih večeri i dramskim večeri, već i likovnih kolonija, raznih radionica, Škole glume za mlade i dragocjenih kurseva za strane jezike’’,ocijenio je žiri. 

Ova nagrada ide i u ruke profesora Miloša Mirkovića, proslavljenog košarkaša, učesnika Mediteranskih igara, višeg naučnog saradnika Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, osvjedočenog humaniste, koji je,sa svojom porodicom, uspješan poslovni čovjek iz Bijeljine.



- Gdje god je igrao košarku, a žario je i palio po terenim širom svijeta, u srcu nosio ljubav prema rodu, Bogu i otadžbini svojoj, ponoseći se porijeklom iz junačke Stare Hercegovine, po očevoj liniji, i čuvenom herojskom Rađevinom, odakle mu je majka.Kao preduzetnik, sa ocem Dragom, majkom Rosom, suprugom Jovanom, i sa troje divne dece, pokazao  je nebrojeno puta solidarnost i humanost od zbrinjavanja Srba iz Hrvatke, poslije „Oluje“ i „Bljeska“, pomoći ugroženim porodicama palih boraca VRS, ugroženim porodicama boraca, ali i podizanjem spomen obielježja koja afirmišu srpski rod u Srbiji, RS i Crnoj Gori’’, smatra žiri.

Baš i davno zasluženo, kako je procijenio žiri, ovu prestižnu nagradu dobija i Dušan Tomić, ugledni advokat i utemeljivač Prve dečje ambasade „Međaši“, koju je osnovao prije skoro tri i po decenije u istoimenom selu kod Bijeljine. Prije tri decenije progašen je humanistom svijeta, veliki je borac za mir, što ga  je teško koštalo i košta i danas, neumorni je zaštitnik prava djece u zemlji i svijetu.



Istrajni je borac za pravdu. Intelektulac i sjajan pjesnik i pisac. Zaljubljenik u rodnu Semberiju koji ljubi svim srcem, kao i cijeli svijet i po čemu je proslavio i Semberiju i rodno selo, gdje su sve ulice posvećene djeci, gdje je poklonio djeci „zemlju M“ i podigao spomenik Nikoli Tesli, u prirodnoj veličini, da imaju u koga da se ugledaju i po radu i po učenju i ljubavi prema čovječanstvu.



Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ biće dodijeljena doajenu fotoreporterskog i novinarskog posla Božidaru Boži Miloševiću, višedecenijskom vrijednom i vrlom saradniku „Večernjih novosti“, koji je naveći dio radnog vijeka proveo u  „Semberskim novinama“. Iza njega je više od četiri decenije blistava novinarsko-fotoreporterskog karijera. Njegove fotografije, i prije i poslije rata, i danas su istinska umjetnička djela, mnogo, mnogo više od novinske fotografije. Njegova fotografija koja je ovjekovečila izlazak Srba iz Sarajeva ušla je u sve moguće antologije fotografije-svjedočanstva, koje samo njegovo oko i objektiv u njegovim rukama mogao da ovjekoveči.

Miloševićeve izložbe fotografija su istinske kulturne svetkovine. Stasao je u vrsnog pisca reportaža u što se i danas uvjerava armija čitalaca „Večernjih novosti“.


Semberija info