U SUSRET ČETVRTOM PO REDU OKUPLjANjU MLADIH FOLKLORAŠA: Festival dječijeg i omladinskog folklora „Pletenica“ :: Semberija INFO ::

 

U SUSRET ČETVRTOM PO REDU OKUPLjANjU MLADIH FOLKLORAŠA: Festival dječijeg i omladinskog folklora „Pletenica“


Od sedmog do devetog juna u Bijeljini će biti održan Četvrti međunarodni festival dječijeg i omladinskog folklora “Pletenica“, koji će okupiti 24 kulturno-umjetnička društva iz zemlje i regiona, sa više od  hiljadu učesnika. Svečano otvaranje festivala predviđeno je u petak, sedmog juna, u 19 časova u Centru za kulturu “Semberija“.

Otvaranju  ove manifestacije prethodiće defile, a vesela, razigrana  povorka kretaće se od 17 časova od Trga đenerala Draže Mihailovića do Trga kralja Petra Prvog Karađorđevića. 

-U defileu će učestvovati članovi kulturno-umjetničkih društava obučeni u narodne nošnje koji će, uz pratnju svojih orkestara, kratko predstaviti i nekoliko igara. Nakon defilea, u Centru za kulturu “Semberija“,  počeće Festival dječijeg folklora, a nastupiće djeca uzrasta od sedam do 15 godina, najavila je za Semberske novine Aleksandra Cvijetinović, organizator festivala.

U subotu, osmog juna, građani Bijeljine će moći da upoznaju učesnike drugog festivalskog dana, omladinu uzrasta od 16 do 30 godina. Oni će, kao što su prethodnog dana to učinili njihovi mlađi suigrači, održati defile, a šarena, vesela, raspjevana i razigrana povorka kretaće se istom maršutom - od Trga đenerala Draže Mihailovića do Trga kralja Petra Prvog Karađorđevića. Program njihovih kulturno-umjetničkih društava takođe počinje u 19 časova u Centru za kulturu “Semberija“.  

-Na obje festivalske večeri revijalno će nastupiti svi članovi Kulturno-umjetničkog društva “Pletenica“, najavljuje Aleksandra Cvijetinović koja ističe da dječiji i omladinski festival povezuje djecu i omladinu iz svih krajeva koji dolaze u Bijeljinu da pokažu svoju umjetnost, a koji povezuju različite kulture kroz muziku i bogate, raznovrsne narodne nošnje. Kako kaže, pored uživanja u različitosti kultura, djeca i omladina imaju mogućnost učenja jednih od drugih i stvaranja nezaboravnih druženja i prijateljstava, uživajući u Bijeljini, gradu koji je otvorenog srca za sve koji ga posjete. 
​  
Organizator Međunarodnog festivala dječijeg i omladinskog folklora je  Kulturno-umjetničko društvo “Pletenica“ i Klub za djecu “Garfild“.