DANAS SU ZIMSKE ZADUŠNICE :: Semberija INFO ::

 

DANAS SU ZIMSKE ZADUŠNICE


Danas su Zimske zadušnice. Srpska pravoslavna crkva ustanovila je posebne dane kad se sjećamo naših dragih pokojnika i obilazimo njihove grobove. Takvi dani su i Zadušnice koje su uvijek subotom, jer je to i, inače, dan kad se sjećamo preminulih. Danas, na Zimske zadušnice u crkvi se služi zaupokojena liturgija na kojoj se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana. U crkvu na liturgiju potrebno je ponijeti: malo kuvanog žita, malo crnog vina, malu svijeću za žito, svjećicu za svakog upokojenog ili jednu veću za sve preminule, spisak imena upokojenih rođaka i prijatelja. U ovim krajevima na Zadušnice sveštenici i na groblju čitaju imena upokojenih i obavezno grobove prelivaju crnim vinom.

Prema vjerovanjima žito simbolično podsjeća na Hristove riječi da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svjetlosti sunca. Žito je simbol smrtnog tijela i besmrtne duše u svjetlosti Carstva nebeskog. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božije milosrđe kojim se liječe rane grijeha.

Svijeća je simbol svjetlosti Hristove. Hristos je rekao: „Ja sam svjetlost svijetu.” Ta svjetlost treba da nas podsjeti na svjetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Svijeća je mala žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.
Poslije parastosa u crkvama na Zadušnice se ide do grobova pokojnika.

Inače, tokom godine, četiri puta se obilježavaju Zadušnice. Pored ovih Zimskih, 11. juna su Ljetnje zadušnice, 8. oktobra su Miholjske i 5. novembra ove godine su Mitrovske ili Jesenje zadušnice. U Semberiji i na Majevici najposjećenija su groblja na Zimske zadušnice.