Izložba slika Angeline Đoković Janjušević: Volim svoj crnogorski krš :: Semberija INFO ::

 

Izložba slika Angeline Đoković Janjušević: Volim svoj crnogorski krš


U galeriji Centra za kulturu „Semberija“  otvorena je izložba slika „Put“ Angeline Đoković Janjušević, slikarke iz Nikšića.

Angelina Đoković Janjušević, koja je završila Nastavnički fakultet – odsjek za likovno vaspitanje, a nakon toga Fakultet umjetnosti – Specijalista teorije moderne i savremene umjetnosti, radi kao profesor likovne kulture u Nikšiću. Crtežom se, kako kaže, bavi od malih nogu, ali se profesionalno i ozbiljno posvetila slikarstvu od 2006. godine.

„Nakon rođenja i podizanja djece, imam tri sina i kćerku, krenula sam na ovaj put umjetnosti i još sam tu. Kada ću ga zaokružiti, ne znam, vidjećemo. Ovo do sada je bilo uspješno. Tražim način da moja posvećenost onome što radim bude izražajna i primamljiva, ne samo posmatraču, već i likovnoj kritici”.

Slikarka ističe da, dok slika, kao da piše pisma. Svaka njena slika je jedno pismo. “Svaka moja slika i predstavlja i zove se put. Taj put i taj krš crnogorski je očigledan na tim mojim putevima, na mojim  slikama. Ja volim taj svoj krš, jer sam se tu rodila, podigla, živim na kršu, u krševitoj Crnoj Gori. Žena na stijeni, sa stijenom na glavi, to je ta simbolika koja je prenesena i prevedena na moje slike. Svašta se tu može ispisati i ispričati.

Ta ljubičasta boja koja preovladava na mojim slikama daje jednu posebnu notu i jedan poseban ton svemu tome. Ljubičasta boja predstavlja moć, meditaciju, veličanstvo, a i Crna Gora je meni veličanstvena i velika mi je inspiracija. Svaki umjetnik koketira sa nekom određenom bojom, a ja to radim sa ljubičastom bojom koja prožima sve ostale boje“, kaže Angelina Janjušević, čije su slike imali priliku vidjeti i ljubitelji likovne umjentosti u Tuzli.

Ovo je, inače, 25. samostalna izložba Angeline Đoković Janjušević. Izlagala je do sada u cijelom regionu, u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, u BiH, a iza nje je i puno kolektivnih izložbi.

SemberijaINFO/Lj.Ljubojević