Od kada postoje kalendari u Srba :: Semberija INFO ::

 

Od kada postoje kalendari u Srba


Kalendarska književnost u Srba je stara koliko i prva pisana knjiga – „Miroslavljevo jevanđelje” (oko 1192), koja je sadržavala i mjesecoslov (kalendar o tome koji se praznici i sveci slave u određene dane). 

Do početka prošlog vijeka, prema pisanju etnologa Mileta Nedeljkovića, još su se ponegdje mogli naći drveni kalendari na koje je, pretežno nepismen, naš narod urezivao „crtama” i „rezama” dane i nedelje, važnije praznike, označavao zbirne dane, veće odjeljke i dijelove od godine. Dijelovi godine izražavaju narodnu podjelu godišnjeg ciklusa na razložne cjeline.

 Narod je to činio trojako: prema postovima, dijeleći godinu na četiri veća posta (božićni, veliki, apostolski i gospojinski) i četiri mrsa između njih, prema godišnjim dobima, dijeleći godinu na ljetnje i zimsko polugođe ili na đurđevsku i mitrovsku polovinu, i prema vaskršnjem ciklusu uzimajući kao datumska određenja Božić (7. januar) i Petrovdan (12. juli), računajući vrijeme prema Vaskrsu, kao pokretnom prazniku, a od Petrovdana dijeleći vrijeme na osam trojanki prema nepokretnim praznicima.

Agencije