Danas pravoslavni vjernici slave Mitrovdan: Mitrovdanak hajdučki rastanak :: Semberija INFO ::

 

Danas pravoslavni vjernici slave Mitrovdan: Mitrovdanak hajdučki rastanak


Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovjedniku Soluna, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva. Ovaj praznik se slavi 8. novembra.

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, obilježen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom i na taj dan se praznuje, a mnogi ovog svetitelja slave kao svoju krsnu slavu. Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvijek istog datuma, odnosno 8. novembra po gregorijanskom  ili 26. oktobra po julijanskom (starom) kalendaru.

Po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mjestu na listi najvećih srpskih slava. U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavjetine u mnogim mjestima.

Vjerovanje je da uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će tokom cijele godine noćivati po tuđim kućama. Običaj je kod našeg naroda svojevremeno bio da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi.

​Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negdje prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sljedeće godine. Zbog toga postoji i izreka:,,Mitrovdanak, hajdučki rastanak; Đurđevdanak, hajdučki sastanak''. Ako pada snijeg na Mitrovdan, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na bijelom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom vjerovanju, zima pred nama je oštra.

Agencije