KORACI I OSMIJESI BEOGRAĐANKI :: Semberija INFO ::

 

KORACI I OSMIJESI BEOGRAĐANKI


Izložba „Beograđanke 1960–2020” autora Duška Vukića, omaž kultnim beogradskim fotografima Branislavu i Jovanu Đorđeviću, otvorena je u galeriji „Ozon”. Diveći se dvojici fotografa koji su ovjekovječili Beograđanke „zlatnog doba” grada, Vukić je napravio postavku koja dokumentuje žene srpske prestonice u rasponu od 60 godina.

Izložbu je otvorila novinarka Smiljana Popov, a govorila je i istoričarka umjetnosti Branka Đorđević Nakaniši, kćerka Jovana Đorđevića. Ona je ispričala kako je moguće da punih 70 godina niko, pa ni Jovanova najbliža porodica, nije znala za njegovu „tajnu vezu” sa fotografijom.

– Žene su vječna i neiscrpna inspiracija umjetnicima za likovna, literarna i muzička djela. Zarad ljubavi prema ženi su i ratovi vođeni. Žene su naše majke, sestre, djevojke, supruge, koleginice, drugarice... One stvaraju i pokreću, čineći sve da ovaj svijet postoji... Ove Beograđanke su upravo te žene koje, uz sve pomenuto, dodatno uljepšavaju ovaj grad na različite načine – navodi Vukić.

Dodaje na koji način se susreo sa djelima braće Branislava i Jovana Đorđevića.

– Zahvaljujući poznanstvu sa Brankom Đorđević, imao sam priliku da vidim neke od tih fotografija. One su me nadahnule da i ja fotografijom zabilježim i otrgnem od zaborava korake i osmijehe naših sugrađanki.

Izložba traje do 12. oktobra.