PLOČA „GILGAMEŠOV SAN” VRAĆA SE U IRAK :: Semberija INFO ::

 

PLOČA „GILGAMEŠOV SAN” VRAĆA SE U IRAK


Glinena ploča stara 3.500 godina otkrivena u ruševinama biblioteke drevnog mesopotamskog kralja, koja je ukradena iz iračkog muzeja pre 30 godina, konačno se vraća u Irak.

Glinena ploča ispisana klinastim pismom vrijedna 1,7 miliona dolara pronađena je 1853. godine, kao dio zbirke od 12 ploča u ruševinama biblioteke asirskog kralja Asurbanipala. Ova ploča, kako su stručnjaci utvrdili, sadrži dio čuvenog „Epa o Gilgamešu” i spada u red najstarijih religijskih, ali i literarnih tekstova.

Zvaničnici vjeruju da je ilegalno uvezena u SAD 2003. godine, zatim prodata „Hobi lobiju” i na kraju izložena u Muzeju Biblije u Vašingtonu. Federalni agenti zajedno s istražiteljima unutrašnje bezbjednosti ploču, poznatu kao „Gilgamešov san”, zaplijenili su iz muzeja u septembru 2019.

Mjesecima kasnije, savezni tužioci u Bruklinu u Njujorku započeli su sudski postupak za oduzimanje koji je rezultirao repatrijacijom na ceremoniji u Smitsonijanovom Nacionalnom muzeju američkih Indijanaca, na kojoj će biti i zvaničnici iz Iraka.

 „Vraćanjem ovih nezakonito stečenih predmeta, vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama i u Iraku dozvoljavaju iračkom narodu da se ponovo poveže sa stranicom svoje istorije”, rekla je Odri Azule, generalna direktorka Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

„Ova izuzetna restitucija velika je pobjeda nad onima koji osakaćuju naslijeđe, a zatim ga prodaju kako bi finansirali nasilje i terorizam”, istakla je ona.

Farid Jasin, ambasador Iraka u SAD, objasnio je da je nestanak ploče iz muzeja devedesetih godina mnogo pogodio Iračane. Dodao je da je vraćanjem ploče ispisane klinastim pismom učinjen pravi potez, ali da još mnogo šta treba učiniti kako bi se sačuvalo kulturno naslijeđe širom svijeta. Podsjetio je da se umjetnine i danas kradu u različitim dijelovima planete.

Od 2008. godine, zahvaljujući raznim istragama u mnogim krajevima svijeta, u 40 zemalja vraćeno je više od 15.000 vrijednih istorijskih predmeta. U istom periodu najmanje 5.000 predmeta vraćeno je u Irak.

​Agencije