Kvantna fizika u umjetničkim djelima :: Semberija INFO ::

 

Kvantna fizika u umjetničkim djelima


Izložbom slika i skulptura „Superpozicija svih mogućnosti“ Jelena Kršić se do 2. oktobra predstavlja u Domu porodice Žigon  na Senjaku, u kom je atelje ovom prilikom prvi put pretvoren u galeriju. Na desetak slika i nekoliko skulptura umjetnica je prikazala teoriju promjena atoma i čestica iz fizičkog stanja u energiju, u zavisnosti od prisustva posmatrača.

– Superpozicija svih mogućnosti je objašnjenje kvantnih fizičara da čestica (foton, kvant) istovremeno egzistira i kao talas (energija) i kao čestica (materija). Sistem ima mogućnost da u isto vrijeme postoji u svim (različitim frekvencijama) stanjima. Kada naučnik pristupi mjerenju (posmatranju), superpozicija kolabira (manifestira) jednu fizičku realnost. Prije posmatranja, ona egzistira u transcendentalnom stanju mogućnosti. Dakle fizikalni realitet je subjektivan, posmatrač igra aktivnu ulogu u onom što će se u prirodi manifestovati – objašnjava umjetnica ka čemu je usmjerena njena pažnja.

Osim ove izložbe u drugom  dijelu kuće Žigon je muzejska postavka Jelene i Steve Žigona, koji su obilježili svijet filma i pozorišta. Potom u oktobru i Nikola Žigon, slikar, najavljuje ovdje izložbu – nastalu kao inspiracija koja se rodila u Njemačkoj, tokom boravka u Minhenu,  a sazrela je u Beogradu.

Agencije