Narodna biblioteka “Filip Višnjić”: Predstavljena knjiga “Četvrta stolica”, Milene Maše Lukač :: Semberija INFO ::

 

Narodna biblioteka “Filip Višnjić”: Predstavljena knjiga “Četvrta stolica”, Milene Maše Lukač


U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” večeras je predstavljena druga knjiga, roman “Četvrta stolica”, Milene Maše Lukač, književnice iz Beograda. Bila je to prilika da se autorka osvrne i na svoj prvi objavljeni roman “Pedeset staklenih perli”.

“Roman “Četvrta stolica” predstavlja omaž jednom vremenu, vremenu koje seže od kraja šezdesetih godina prošlog vijeka, pa sve do ovih naših vremena o kojima danas svjedočimo.  Roman “Četvrta stolica” ima jako puno simbolike u sebi. Napravila sam trugao: Srbija, Hrvatska, Bosna. Emotivno sam vezana za Bijeljinu i nadam se da ćemo tu emociju zajedno podijeliti. Dala sam sebi za pravo da naziv odgonentnu sami čitaoci. Priča je ispričana kroz život književnice, ilustratorke, Vere Mihajlović. Dodirujem one najsuptilnije, najfinije, a ujedno i najgrublje istorijske i socijalne događaje na tlu naše bivše države, koja se nekada zvala Jugoslavija. Moja junakinja, supruga oficira JNA,  hoda između sna i jave”.



Govoreći o književnim stvaralačkim izazovima i o opredjeljenju da piše, Milena Maša Lukač kaže da se u pedesetoj godini života posvetila isključivo pisanju.

“Čitav život pišem, jer sam radila dugo u novinarstvu. Sa pedeset godina sam dobila kancer dojke, o čemu pišem u romanu “Pedeset staklenih perli. Apelujem na žene, upućujem ih na osvješćivanje o važnosti preventive za zdravlje jedne žene. Sve nam je preče od tog zdravlja i sve je naš izbor. Opredijelila sam se, odnosno osvijestila sam se nakon karcionoma dojke, da ja, zapravo, jesam pisac. Čitav život sam pisac, a zapravo sam prije toga radila neke periferne poslove i danas se u potpunosti poistovjećujem sa zanimanjem za koje sam se opredijelila. Inače sam i novinar po opredjeljenju”.

Milena Maša Lukač kaže da će treći roman biti nastavak “Četvrte stolice” i zvaće se “Vrt sjećanja”, te da je njegovo pisanje pri samom kraju.

Slađana Bušić, mlada pjesnikinja i novinarka u Obrazovnom programu za djecu, mlade i porodicu Radio Beograda čitala je odlomke iz romana “Četvrta stolica”. Ona kaže da je njen prvi utisak o knjizi, kao da gleda neki film, te da je Milenina priča živa, proživljena i istinita, te da može poslužiti kao scenarij za dobar film ili dobru pozorišnu predstavu.


Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević