DANAS SLAVIMO SVETOG AGATONIKA :: Semberija INFO ::

 

DANAS SLAVIMO SVETOG AGATONIKA


Sveti Agatonik je hrišćanski svetitelj i mučenik iz 4. veka , a svi pravoslavni Srbi obeležavju 4. septembra.
Živeo je u Nikomediji. Propovedao je Gricima jevanđelje koji su većinom bili pagani.

U vreme progona hrišćana pod carem Maksimijanom, uhapšen je Sveti Zotik, zajedno sa svojim učenicima koje su razapeli na krstove, a on je doveden u Nikomediju. Tu su, nastavljajući progon, uhapsili Svetog Agatonika, i druge ostale hrišćane koji su se zatekli u gradu: Prinkipsa, Teoprepija, Akindina, Severijana, Zenona i mnoge druge. Zatim su ih sve zajedno odveli u Vizantiju.

Tokom puta umrli su Sveti Zotik, Teoprepije i Akindin. Sveti Severijan je ubijen kod Halkidona, a Svetog Agatonika, sa ostalima, doveli su u grad Silimvriju u Trakiji gde su svi, nakon mučenja, posečeni mačem pred samim carem Maksimijanom.

U Carigradu je kasnije podignut hram posvećen Svetom Agatoniku.

Dan Svetog Agatonika pada u doba Međudnevice, kako narod naziva vreme između Male i Velike Gospojine. Od davnina se u ovom periodu po celoj Srbiji održavaju vašari i narodni sabori, pa se oni tradicionalno organizuju i na današnji dan.

 


Mučenik Hristov Agatonik življaše u Nikomidiji u vreme cara Maksimijana; on odvraćaše jeline od idolopoklonstva i privođaše ih Hristu; a uhvaćen bi na mučenje od carskog namesnika Evtolmija. Ovaj namesnik, poslat carem u Pontijsku oblast radi mučenja hrišćana, ploveći na lađi po moru stiže u mesto zvano Karpin, i tu nađe svetog Zotika sa učenicima njegovim gde ispovedaju Hrista. Zbog toga namesnik raspe na krst njegove učenike, a Zotika uze sa sobom. Vrativši se u Nikomidiju, on uhvati nekog Prinkipsa koji beše naučen svetoj veri hrišćanskoj od svetog Agatonika, veza ga sa Agatonikom, Zotikom i drugim hrišćanima, među kojima behu Teoprepije, Akindin i Severijan, i odvede ih sve u Trakiju gde i sam car dođe, da ih tamo preda na mučenje. Kada stigoše u mesto zvano Potamos, namesnik ubi svetog Zotika, Teoprepija i Akindina, pošto oni ne behu više u stanju hoditi zbog ranije dobijenih batina i rana.

Stigavši zatim blizu Halkidona, namesnik ubi svetog Severijana mačem, jer neustrašivo ispovedaše Hrista.
 
Ostale pak mučenike sa svetim Agatonikom povede u Vizantiju, i tamo ih neko vreme mučaše; potom otide s njima u Silimvriju, u mesto zvano Amus, gde se nalažaše car Maksimijan. Tu sveti mučenik Agatonik i ostali hrišćani koje carski namesnik dovede sa sobom iz Nikomidije, biše poslednji put istjazavani i mučeni, pa onda na smrt osuđeni i mačem posečeni za Hrista Gospoda našeg. I tako svi primiše vence mučeništva. Svetom Agatoniku je podignut kasnije hram u Carigradu.