FILM „NEČISTA KRV - GREH PREDAKA“: GRADSKI BIOSKOP BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

FILM „NEČISTA KRV - GREH PREDAKA“: GRADSKI BIOSKOP BIJELjINA


26. (četvrtak), 27. (petak)  i 28. avgust (subota) u terminima od 19:00 i  21:00 čas

Film je zasnovan na djelima Bore Stankovića i govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine u periodu tokom 19. veka.
 

Priča filma prati Hadži Trifuna, bogatog trgovca i predvodnika hrišćanske manjine u Vranju koji živi u harmoniji s turskim vlastima, održavajući svoju reputaciju u tada turskoj varoši na granici s oslobođenim dijelom Srbije.

Njegova dva sina spremaju se da ga naslede u ulozi vođe, ali na tom putu stoje spletke turskih begova. Trifun, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu.

Godina je 1850; na granici nove srpske kneževine, Hadži Trifun nakon uvrede muselima namesnika Džafer – bega, reši da naruči njegovo ubistvo od vođe arnautskog fisa Kolja, kako bi sprečio šire sukobe. Kolj mu za tu uslugu traži Tašanu, snaju njegovog pokojnog najstarijeg sina. Hadži Trifun pokuša to da izbjegne, ali poklekne pod pritiskom i prijetnjama, pa intrigom namami Tašanu kod Kolja…

Trajanje filma: 103 min

Ulaznice po cijeni od 4 KM mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu.
 
JU Centar za kulturu "Semberija"