SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I NjENI VJERNICI DANAS PROSLAVLjAJU IVANDAN (IVANjDAN), PRAZNIK ROĐENjA SVETOG JOVANA KRSTITELjA. :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I NjENI VJERNICI DANAS PROSLAVLjAJU IVANDAN (IVANjDAN), PRAZNIK ROĐENjA SVETOG JOVANA KRSTITELjA.


O Ivanjdanu pletu se vijenci od ivanjskog cvijeća, i njima se kite kuće, staje, kapije…,a uoči tog dana, čobani pale brezove lile (vatre), pa obilaze torove i ovce gde čuvaju stoku, a zatim se penju na visove i igraju svakojake igre oko pobodenih vatri. Ovo paljenje vatri dovodi se u vezu sa paljenjem badnjaka uoči Božića, čime se hoće reći da zimsko, božićno sunce ne sija tako visoko kao ljetnje, ivanjdansko, niti onako toplo grije.

Pletenjem vijenaca želi se reći da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke i da se tim vijencima priroda ovjenčava. Misli se da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se sunce tri puta zaustavi tog dana.

Ivanjdan se može nazvati i Djevojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana djevojke pale ivandanjske vatre, beru cvijeće i trave, pjevaju i pletu vijence. U vinogradima se ništa ne radi. Vinogradari se čuvaju i da uđu u vinograd tri dana prije i tri dana poslije Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Ivanjdan se smatrao značajnim praznikom i za njega je bio vezan čitav niz obreda. Smatra se da ivanjdanski vijenci predstavljaju Sunce.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume ,,po Bogu i svetome Jovanu" stoga što se Jovan Kristitelj, koji je rođen na današnji dan po starom računanju vremena, smatra uzorom karakternosti i poštenja.