Knjiga o ljetu - Knjiga ljetnog imena za ljetne mjesece :: Semberija INFO ::

 

Knjiga o ljetu - Knjiga ljetnog imena za ljetne mjesece


,,Knjiga o ljetu“  švedsko-finske autorice  Tove Janson ubraja se u klasična djela skandinavske književnosti, ponekad u dječije klasike, a ponekad u klasike za odrasle. Zapravo, kao i većina njenog opusa, ova knjiga izmiče svim klasifikacijama, o čemu Filip Pulman piše: ,,Tove Janson je bila odličan pisac, pisac kakvih je malo: biće naoko sastavljeno od jednakih dijelova žene, duha prirode, morskog stvorenja i Mumina, bića čija se svijest istovremeno protezala od onog što je najdublje univerzalno ( njeno razumjevanje životnih procesa i protoka vremena) kao i do najsitnijih detalja vlastitog okruženja ( poznatog malog ostrva na kom je provodila ljeta).

Ova knjiga se može čitati kao labavo povezan roman ili jako povezana zbirka priča. Kroz život ostrva u Finskom zalivu vodi nas djevojčica Sofija, njena baka i njen otac, lik skrajnut, ali ne manje važan. 
Ostrvo samo po sebi, sa svojim olujama, vjetrovima, kišom, vrelim suncem i sušom, sa svojim mirisima, pukotinama u kojima se škrto naslućuje pupoljak cvijeta i mlade trave.
,,Bio je to promijenjen pejzaž, priroda je zadržala dah, vladala je tišina kao nakon eksplozije ili krika...“  
Život dalek, tih, smiren, usamljen i neuništiv.
Svakodnevni život iz kog se izvlači ono najbolje što može, a da dan ne liči na prethodni.
 Dani čine život, a život je promišljanje, sjećanje...
,,Kako se stvari  smanjuju i otkazuju iz sjećanja, i sve što je nekad bilo toliko zabavno sada ne znači više ništa, a onda se osjećaš osiromašeno. I nekako nezahvalno. Trebao bi čovjek o tome barem moći da priča.“  

,,Knjiga o ljetu“ nastala je u autoričinim zrelim godinama, neposredno nakon smrti njene majke. U 22 kraće priče, ili poglavlja, odvijaju se ljeta na malom ostrvu u Finskom zalivu djevojčice Sofije, njene bake i njenog oca. Sofija i baka su poput dvije antiheroine klasične literature za djecu- nema avantura od kojih zastaje dah, nema čudovišta koja treba pobijediti, ali postoji niz svakodnevnih situacija, rituala i razgovora koji pokazuju da je sam život avantura koju treba preživjeti, i da se na ostrvima može štošta o tome naučiti.  

Fragmenti koji knjigu čine zaokruženom su cjeline koje donose priče o odnosu bake i unuke. Vrijeme varira, djevojčica Sofija različitog je uzrasta u različitim dijelovima, nekad iz ljeta prekorači i u neko drugo godišnje doba, ali se sve stapa u gotovo bezvremensku cjelinu. 

Knjiga savršena za čitanje u ritmu disanja.

Agencije