Svečana akademija povodom Vidovdana u Eparhijskom kulturnom centru: Kosovski boj je kamen međaš naše istorije :: Semberija INFO ::

 

Svečana akademija povodom Vidovdana u Eparhijskom kulturnom centru: Kosovski boj je kamen međaš naše istorije


Kosovo i Vidovdan, kosovski božuri, kosovska etika, sve to ima posebno značenje u pamćenju i sjećanju našeg naroda. U našem  pamćenju je i uspomena  na srpskog cara Lazara, kosovskog mučenika, istakao je u svom blagoslovu Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanski Fotije na svečanoj akademiji organizovanoj povodom predstojećeg velikog srpskog praznika Vidovdana  koju je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Bijeljina u sali Eparhijskog kulturnog centra u Bijeljini.



“Kada mi praznujemo Kosovo, Vidovdan, svetog cara Lazara, mi praznujemo svoju istoriju koja je krsno vaskrsnula. Praznujemo je kao krst, raspeće, naše stradanje, kao naše vaskrsenje. Car Lazar i njegove vojvode učili su nas  temeljima kosovske etike, da je zemaljsko za malena carstvo, a da je nebesko uvijek i dovijeka. Nove generacije treba da se uče Svetosavskoj etici, da postoji carstvo nebesko, da postoji vječni život za koji se vrijedi truditi i boriti, pa i žrtvovati. Neprihvatljivo je Kosovo posmatrati kao mit, jer je to potpuno površno shvatanje istorije. Kosovo je sva naša istorija i sve se kasnije, a i ranije, granalo sa Kosova”, poručio je vladika Fotije, istakavši da Srbi imaju ideale koji su ideali vječnosti i koje treba čuvati i prenositi na nove generacije.



Slaviša  Mikić, predsjednik Gradskog odbora SPKD “Prosvjeta” Bijeljina izjavio je da “Prosvjeta” tradicionalno organizuje svečanu akademiju posvećenu Vidovdanu. 

“Kosovski boj stoji kao kamen međaš naše istorije, jer nas još uvijek inspiriše, daje nam snagu i nadahnuće. I ove godine smo pripremili zanimljiv kulturni program u kojem će nastupiti mladi ljudi, koji će u dogledno vrijeme biti nosioci kulturnih zbivanja u našem gradu”, istakao je Mikić.



Na akademiji “U susret Vidovdanu”, kojoj su prisustvovali brojni građani, kao i gradonačelnik Ljubiša Petrović,  prigodnu besjedu govorila je profesor Stojanka Đokić,članica SPKD “Prosvjeta”, a nastupili su i učenici bijeljinske O.Š. “Sveti Sava”, Gimnazije “Filip Višnjić”, polaznici vrtića “Čika Jova Zmaj” i etno grupa “Vijenac” iz Brčkog.

Semberija info - Tekst i foto: Lj. Ljubojević