Narodna biblioteka Filip Višnjić: Predstavljena knjiga Naša borba s kovidom :: Semberija INFO ::

 

Narodna biblioteka Filip Višnjić: Predstavljena knjiga Naša borba s kovidom


U Narodnoj biblioteci “ Filip Višnjić” večeras je predstavljena monografija “Naša borba s kovidom” koja hronološki i faktografski opisuje napore  zdravstvenih radnika Bolnice “Sveti vračevi” koji su u proteklih petnaest mjeseci vodili bespoštednu borbu s pandemijom virusa korona, u namjeri da sačuvaju zdravlje i živote svojih pacijenata.



Profesor dr Goran Stevanović, specijalista infektologije sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedan od recenzenata ove knjige, istakao je da knjiga na vjeran način prikazuje borbu protiv kovida 19 i rezultate koji su iz te borbe proistekli.

“Prema mojim skromnim saznanjima, ovo je prva knjiga ovog tipa, sa ovakvom temom, u Evropi. To znači da svoja iskustva dijelimo sa drugima. Trebaće i drugima, trebaće i nama, da znamo kako smo radili uspješne i dobre stvari, ono što smo radili kako treba, pa čak i ono što smo radili kako ne treba. Sve treba pamtiti, za nauk nama i za nauk generacijama koje dolaze. Kovid je nedavno došao, sada je sa nama. Desiće se nešto drugo. Da li će biti neka infektivna bolest ili neki drugi problem, sasvim je svejedno. Ovakve knjige pokazuju kojim pravcem treba ići i kako treba odgovoriti na izazove, prije svega, vrijednim radom i izuzetnim zalaganjem”, istakao je doktor Stevanović.



Profesor doktor Biljana Mijović, epidemiolog, zaposlena na Medicinskom fakultetu Foča, Univerziteta Istočno Sarajevo, takođe, recenzent knjige, istakla je da je riječ o jedinstvenoj monografiji, prvoj u regionu, Evropi, a možda i u svijetu.

“Doktor Zlatko Maksimović će nakon ove knjige ostati zapisan u istoriji medicine po menadžmentu, ali i za oblast epidemiologije. Ideja o pisanju ove knjige nastala je rano. Po dolasku na čelo bijeljinske bolnice, profesor doktor Zlatko Maksimović je imao jasnu ideju da napiše ovu knjigu. Imalo je šta da se kaže, jer je na čelu bolnice bio menadžer sa misijom i vizijom da građanima Bijeljine i šire pruži najadekvaniju zaštitu protiv kovida 19. Kamo sreće da smo u martu prošle godine imali ovakve knjige koje su opisivale borbu sa španskom groznicom, sa variolom verom i drugim pandemijama. Naše buduće generacije imaće siguran instrument pomoću koga će se boriti sa krizom. Mi recenzenti smo predložili da ova knjiga dođe i do studenata medicine i srodnih nauka na svim nivoima. S obzirom na to da javno zdravlje zahtijeva multidisciplinarni pristup, ovakva knjiga može koristiti i drugim strukama”, istakla je profesor doktor Biljana Mijović.

Autor knjige “Kako smo se borili s kovidom”, profesor doktor Zlatko Maksimović izjavio je da je osnovna ideja bila da se opiše sve ono što je rađeno u proteklim mjesecima u bijeljinskoj bolnici, što bi moglo poslužiti u budućnosti svima onima koji će rukovoditi u kriznim situacijama.

“Imali smo šta da napišemo, jer je naša bolnica adekvatno odgovorila na sve te izazove. Nismo ništa uljepšavali, ali će vjerovatno biti materijala i za neke nove knjige ovakve vrste. Zahvalio bih se recenzentima i izdavaču knjige Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” i pokrovitelju ove knjige, Vladi Republike Srpske”, istakao je doktor Maksimović.

Semberija info - Lj. Ljubojević