MUZEJ SEMBERIJE: Majska smotra likovnog stvaralaštva učenika :: Semberija INFO ::

 

MUZEJ SEMBERIJE: Majska smotra likovnog stvaralaštva učenika


Povodom praznika prosvetitelja Svetog Ćirila i Metodija i muzejske slave otvorena je godišnja izložba učeničkih radova . Izložbu “ Majska smotra likovnog stvaralaštva učenika“,  koja se organizuje po 28. put, posjetioci će moći da pogledaju narednih mjesec dana.

Majska smotra obuhvata prezentaciju najuspješnijih likovnih ostvarenja učenika tokom školske godine, a selektori radova su predmetni nastavnici koji prate rad učenika i vrše izbor najuspješnijih koje dostavljaju Muzeju Semberije do polovine maja. Na ovogodišnjoj izložbi , dvadesetosmoj po redu, izloženo je 260 radova učenika  iz 28 škola i vrtića sa područja Bijeljine,  Zvornika, Sokoca, Milića, Šekovića, Donjeg Žabara, Ugljevika i Lopara.

 

Kako pojašnjavaju u muzeju, dozvoljeno je izlaganje radova iz svih likovnih tehnika i izraza, bez obzira na motiv ili temu, a radovi su klasifikovani u dvije kategorije: predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole su jedna, a druga kategorija su radovi učenika viših razreda osnovne škole i srednjoškolska ostvarenja. 

U Muzeju Semberije  naglašavaju da je ovo  prezentacija najuspješnijih likovnih ostvarenja učenika, te da se sudeći prema onome što je izloženo može reći da je u razvoju dugom 28 godina Majska smotra likovnog stvaralaštva dobila željeno obličje- omasovljena je i ujedno postala najprestižnija likovna izložba kada je riječ o učeničkom likovnom stvaralaštvu.



Odluku o tome koji radovi su najbolji donio je žiri u sastavu mr Zoran Jezdimirović, akademski vajar, Milijanko Miholjčić, akademski grafičar, te  Zoran Midanović, kustos istoričar u Muzeju Semberije.
Kažu da su iznenađeni  kako je napravljen veliki iskorak za likovne radove i po unošenju u problematiku, te da je većina radova  veoma iscrpna, raznovrsne su teme i tehnike koje su koristili  mladi likovni stvaraoci, a primjećuje se da je ove godine dosta prisutan crtež. Jezdimirović ističe da je  zbog toga veoma zadovoljan, jer crtež je osnova likovnog izraza. 



- Zaista je zavidan broj radova pristigao i ove godine i izložba je izuzetno kvalitetna. Upoređujući ih, pošto sam u žiriju od samog početka, svih 28 godina, mogu da kažem da ta geneza koja se događa sa dječijim radovima je veoma pozitivna. Prošli smo ono vrijeme raspada i ratnog užasa, što je na tadašnjim  generacijama djece ostavilo strašne tragove, a sad kroz ove radove vidim, što posebno raduje, da sadašnje generacije prezdravljuju, istakao je predsjednik žirija  mr Zoran Jezdimirović .

Panto Pantić, koji predaje u Osnovnoj školi ,,Jovan Dučić“,  kroz nastavu likovne kulture već deset godina veoma uspješno poučava osnovnoškolce ukazujući im na važnost vizualnih umjetnosti u današnjem društvu. On kroz likovnu kulturu teži ka tome da obuči učenike što boljem razumijevanju umjetnosti,  te da razumiju stvaralački proces i svoju ulogu u tom procesu.

- Ove godine smo na Majsku smotru poslali 10 najboljih radova, a rad Milice Đukić, učenice devetog razreda, proglašen je najboljim. Jako je talentovana, a potvrda tome je i drugo mjesto na Đačkom Vukovom saboru 2019. godine, prošle godine je ušla među 10 najboljih, ali zbog epidemiološke situacije finale nije održano. Ovogodišnje rezultate Đačkog Vukovog sabora čekamo i nadamo se nekoj od nagrada, rekao je Panto Pantić.

Prvonagrađena  u kategoriji predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole je 6-godišnja  Atina Stevanović  koja pohađa Klub za djecu ,,Vesela družina“ u Bijeljini, a vaspitačica je Mlađana Lukić; druga nagrada pripala je Radivoju Živanoviću  koji pohađa Dječiji vrtić ,,Dragan i Zoran“, a njegove vaspitačice su Maja Odić i Zorica Krstović, a na trećem mjestu je rad Marije Mijatović  (6 godina) iz Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“, a vaspitačice su Savka Filipović i Bogdanka Mišić.

U kategoriji učenika viših razreda osnovne škole i srednjoškolaca prvo mjesto  osvojila je  Milica Đukić,  učenica devetog razreda OŠ ,,Jovan Dučić“  Bijeljina, a njen profesor je Panto Pantić,   drugoplasirana je Andrea Šutanović, učenica prvog razreda Srednjoškolskog centra ,,Vasilije Ostroški“ Sokolca, profesorica je Vanja Ninković, a treće mjesto pripalo je Ljiljani Konjokrad, učenici  osmog  razreda OŠ ,,Dvorovi“ iz Dvorova, profesorica je Radmila Maksimović.

​Semberija info - M. Rešidović