SPKD Prosvjeta Bijeljina - Kviz Ćirilice, čedo moje: Ćirilica je savršeno pismo :: Semberija INFO ::

 

SPKD Prosvjeta Bijeljina - Kviz Ćirilice, čedo moje: Ćirilica je savršeno pismo


Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ – Gradski odbor Bijeljina, u saradnji sa četiri bijeljinske osnovne škole: „Sveti Sava“, „Vuk Karadžić“, „Knez Ivo od Semberije“ i „Jovan Dučić“, povodom Svetog Ćirila i Metodija, organizovalo je u velikom amfitetatru Centra za visoko obrazovanje  prvi kviz pod nazivom „ Ćirilice, čedo moje“.



Slaviša Mikić, predsjednik Gradskog odbora „Prosvjete“ kaže da se u samom imenu kviza „Ćirilico, čedo moje“ nalazi sva suština onoga što „Prosvjeta“ želi poručiti srpskom rodu.

„Naša ćirilica je ugrožena i zanemarena i zaslužuje puno više nego što smo joj do sada pružili i pružali. Ako kažemo „Čedo moje“, onda znamo kako se treba ophoditi prema čedu i šta od njega očekujemo. Ćirilica je danas nedovoljno zastupljena u medijima, u javnom diskursu, u javnom životu. Neću reći da je nedovoljno zastupljena u školama, ali, smatram, da je na svakom mjestu treba biti puno više. Imamo savršeno pismo i jezik, koji na svjetskom nivou niko drugi nema. Jedan glas - jedno slovo, to je savršenstvo svjetskog nivoa, u svakom smislu“.



Na kvizu, koji je pripreman puna dva mjeseca, učestvovali su učenici od šestog do devetog razreda i njihovi nastavnici srpskog jezika i istorije. Kviz je revijalnog karaktera, afirmativan je i njegov cilj je da se učenici i mladi podstiču da koriste ćirilicu u svakom obliku.

Nastavnica Ana Manojlović iz Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ istakla je da reformator srpskog jezika Vuk Karadžić i ćirilica zaslužuju svu hvalu i slavu.
„Pišemo njome, ponosimo se njome, divimo joj se u svakodnevnom životu“, istakla je Ana Manojlović.



Željka Mlađenović, nastavnica srpskog jezika u O.Š. „Sveti Sava“ kaže da ova manifestacija zaslužuje pažnju javnosti, te da je naišla na izvanredan odjek, kako među učenicima, tako i među nastavnicima.
„Ova manifestacija je važna, jer nema pobjednika. Važno je učestvovati i svi smo, na neki način, pobjednici. Ovo je prilika za razmjenu znanja i iskustava“, kaže Željka Mlađenović.

Lena Tojić, učenica osmog razreda O.Š. „Vuk Karadžić“ kaže da je ponosna što pripada narodu koji koristi ćirilicu kao svoje pismo.
„Ćirilica za mene predstavlja jedinstvo, jer se piše onako kako se i govori. Još davne 1811. godine Vuk Karadžić je poručio: „Piši kako govoriš, čitaj kako je napisano“.

Nikola Ivanov, učenik osmog razreda O.Š. „Jovan Dučić“ kaže da je počastvovan što učestvuje u ovakvom kvizu, ističući da je znanje o jeziku i o pismu neiscrpno i treba ga stalno obnavljati i upotpunjavati.

Semberija info - Lj. Ljubojević