NATALIJA CIMEŠA SE PREDSTAVILA BIJELjINSKOJ PUBLICI :: Semberija INFO ::

 

NATALIJA CIMEŠA SE PREDSTAVILA BIJELjINSKOJ PUBLICI


U Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ sinoć je otvorena izložba mozaika „Zlatna grana“ čija je autorka akademska slikarka Natalija Cimeša. Prema riječima kustosa Galerije, Milijanka Miholjčića radi se o izložbi dva mozaika koji čine jednu cjelinu, o dva impresivna djela koja su zahtijevala višemjesečni trud, koncentraciju ali iznad svega vrhunski umjetnički doživljaj.



Specifičnost ova dva mozaika je upotreba unikatnih gradivnih elemenata poput kristala, minerala i poludragog kamenja te pozlaćenih i posrebrenih limova. Navedeni plemeniti materijali potiču uglavnom iz Južne Amerike, izuzev gorskog kristala koji potiče iz okoline Kreševa, iz BiH.

- Ova dva mozaika govore o stvaranju, šaljući poruku da je za sve, za svako stvaranje potrebno dvoje. Na simboličkoj ravni, žena je predstavljena na „zlatnom“ a muškarac na „srebrenom“ mozaiku.“, rekla je autorica izložbe.

Prema njenim riječima, motiv da izložbu nazove „Zlatna grana“ našla je u istoimenoj knjizi Džejmsa Frejzera, „Zlatna grana – porijeklo religijskih obreda i običaja“  koja je njegovo najveće i najpoznatije djelo. U ovom djelu Frejzer propituje mnoštvo mitova i narodnih priča iz najrazličitijih kultura i vremena te ukazuje na zapanjujuće sličnosti među njima. 

Izložba „Zlatna grana“ biće otvorena narednih dvanaest dana.

Semberija info - I. Gutić