Vaskršnji zeko :: Semberija INFO ::

 

Vaskršnji zeko


Mnogi postavljaju pitanje otkud je ,,došao’’ vaskršnji zeko. Prvo tumačenje je da simboli zeca i jajeta imaju pagansko porijeklo.

Simbol zeca koji nosi jaja potiče iz jedne od legendi o boginji Eostre. Priča kaže kako je ona jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snijegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. No, kako je prije bio ptica, ovaj zeko je nastavio da nosi jaja. On ih je svake godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. I tako smo došli i do porijekla obojenih jaja.

​Drugo tumačenje kaže da je zec još u prethrišćansko doba bio simbol plodnosti, a u anglosaksonskim narodima predstavljao je zemaljsko utjelovljenje boginje plodnosti Ister. Zečevi su tada bili znani kao životinje s najbržom mogućnošću razmnožavanja i bili su simbol novog rađanja života u proljećno doba, kada se slavio praznik dolaska proljeća. Za vrijeme tih proslava vjerovalo se da zec donosi jaja kao simbol novog proljeća.

Semberske novin​e - Semberija info