Vaskršnja izložba ULU Sveti Luka :: Semberija INFO ::

 

Vaskršnja izložba ULU Sveti Luka


U Muzeju Semberije svečano je otvorena tradicionalna Vaskršnja izložba članova Udruženja likovnih umjetnika ,,Sveti Luka“. Izložba ostaje otvorena do 15. maja i prodajnog je karaktera.
 
Predsjednik udruženja Panto Pantić rekao je da je ove godine izloženo 80 radova 33 autora i da izložba uz praznični duh nosi i poruku mira i ljubavi.


 
- Umjetnost je univerzalan jezik koji olakšava komunikaciju među ljudima. Večeras se na jedinstven način predstavljaju 33 člana našeg udruženja koji imaju raznoliko obrazovanje i djelatnosti kojima se bave, a svi oni upravo svojom različitošću čine udruženje  jedinstvenim. Predano su radili na pripremi ove izložbe u želji da daju svoj doprinos vaskrsenju kulture u našem gradu koja je u velikoj mjeri osiromašena zbog pandemije korona virusa“, rekao je na otvaranju izložbe predsjednik ULU ,,Sveti Luka“ Panto Pantić naglasivši da se ovom izložbom slavi ljepota i bogatstvo različitih nadahnuća prikazanih sa različitih stilskih polazišta, kroz različite motive i u različitim tehnikama.
 
Prema njegovim riječima, zahvaljujući razumijevanju Muzeja Semberije, po peti put u punom kapacitetu prezentuju rezultate svog stvaralačkog djelovanja, te da su se tek u ovom reprezentativnom prostoru stekli uslovi da radovi zavrijede punu pažnju bijeljinske likovne publike.
 
- Na ovogodišnjoj Vaskršnjoj izložbi prvi put se predstavljaju četiri autora, to su naši novi članovi. Imali smo i jedan gubitak - Zoran Milošević, naš dugogodišnji član nas je nedavno napustio. Bio je divan kolega i sa bolom smo primili tu vijest“, kaže Panto Pantić.


 
Izložbenu postavku karakterišu različite teme i motivi oslikani i izrezbareni u skoro svim tehnikama- od crteža, ulja na platnu, fitokolaža, enkaustike, pastela, akvarela, akrila, tuša, stencila, olovke, digitalne ilustarije i unikatno-funkcionalne obrade drveta.
 
Udruženje ,,Sveti Luka“ uspješno djeluje u našem gradu već 17 godina, a trenutno okuplja oko 50 članova. Neki od njih su otišli putevima samostalne afirmacije, a drugi su došli. To su afirmisani umjetnici, likovni pedagozi, privrednici, intelektualci, radnici, penzioneri, dizajneri koji se profesionalno ili iz hobija bave slikarstvom i izradom umjetničkih radova. Kad je riječ o članovima okupljenim u ovom udruženju, jedan broj njih, kao slobodni umjetnici, egzistenciju obezbjeđuje isključivo prodajom svojih radova.
 
Udruženje tokom godine organizuje po nekoliko kolektivnih izložbenih postavki, a kao najznačajnije izdvajaju Vaskršnju izložbu u Muzeju Semberije i završnu godišnji izložbu u Gradskoj galeriji.

Semberija info - M. Rešidović