MOSTOVI STRUGE VLADANU KREČKOVIĆU :: Semberija INFO ::

 

MOSTOVI STRUGE VLADANU KREČKOVIĆU


Mladi pjesnik iz Srbije Vladan Krečković ovogodišnji je laureat prestižne međunarodne nagrade za mlade pJesnike „Mostovi Struge”, koja se dodJeljuje za najbolju debitansku knjigu poezije u okviru festivala „Struške večeri poezije”, pod pokroviteljstvom UNESKO-a, objavljeno je u Parizu.

Krečković (32) iz Beograda nagradu je osvojio za zbirku „Pariz, Teksas”, a najprestižnija nagrada festivala „Zlatni vijenac”, koja se dodjeljuje svetski poznatom živom pjesniku za životno djelo, pripala je Kerol En Dafi, jednoj od najznačajnijih savremenih pjesnikinja iz Velike Britanije.

Rezultati 60. konkursa festivala „Struške večeri poezije” objavljeni su na ceremoniji u Parizu, koja je održana povodom obeležavanja Svetskog dana poezije i 100-godišnjice rođenja književnika, utemeljivača i jednog od kodifikatora makedonskog književnog jezika Blaže Konenskog.

Tokom ovog događaja, koji je organizovan i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva obrazovanja i nauke Sjeverne Makedonije, okupljenima se obratio i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je Konenskog nazvao „esencijom pjesničkog jezika” ističući da se u njegovom radu kombinuju mudrost i izazovi postojanja.

„Njegovo cjelokupno stvaralaštvo uključuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost, ali njegovo nasledstvo pripada svima onima koji razumiju kako se gradi savremen, emancipovan i kosmopolitiski svijet”, poručio je Pendarovski.

Zbirka pjesama „Pariz, Teksas” Vladana Krečkovića njegova je debitantska zbirka koju je u oktobru prošle godine objavila izdavačka kuća PPM Enklava iz Beograda.

Kao što naslov nagovještava, kao i u kultnom filmu Vima Vendersa, osnovni motiv zbirke su rastanci, razračunavanje lirskog subjekta sa sopstvenom prošlošću, u cilju mogućnosti izgradnje novih međuljudskih odnosa.

Ukoliko budu ispunjeni epidemiološki uslovi, ovogodišnje izdanje festivala „Struške večeri poezije” biće održano između 24. i 30. avgusta, tokom kojeg će pobednicima biti uručene nagrade.

Agencije