EPIDEMIJA KORONE NIJE ZAUSTAVILA RAD BIBLIOTEKE FILIP VIŠNjIĆ U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

EPIDEMIJA KORONE NIJE ZAUSTAVILA RAD BIBLIOTEKE FILIP VIŠNjIĆ U BIJELjINI


Bez obzira na izuzetno tešku situaciju u cjelokupnom društvu izazvanu pandemijom korona virusa, JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“  je u 2020. godini ostala prepoznatljiva u kulturnom životu Bijeljine ostvarenjem velikog broja kulturnih programa kako onim održanim na početku godine u samoj ustanovi tako i online radom u trenucima onemogućenog rada u punom kapacitetu, zbog pandemije virusa Korona.  

Biblioteka je 2020. godinu završila sa 9.938  upisanih članova što predstavlja veliki uspijeh s   obzirom na ukupnu situaciju. Kroz Biblioteku je u 2020. godini prošlo oko 95.550 čitalaca što je značajno manji broj u odnosu na 2019. godinu kada je iznosio 201.300 posjetilaca. Međutim, u skladu sa preduzetim mjerama na zaštiti stanovništva i korisnika Biblioteke od epidemije virusa, došlo je do povećanog broja posjetilaca koji su koristili digitalizovanu bibliotečku građu.

Biblioteka je 2020. godine nabavila 2.524 nove knjige i to uglavnom obaveznim primjerkom i donacijama a uvedena je i jedna novina: elektronska pozajmica knjiga na odraslom odjeljenju (Cobiss3/pozajmica).

Zajedno sa drugim bibliotekama u RS, bijeljinska Biblioteka je pristupila jedinstvenom bibliotečko-informacionom i naučno-bibliografskom sistemu u Republici Srpskoj na programsko-informatičkoj platformi (COBISS) koji će doprinijeti razvoju bibliotečke djelatnosti.