FEST sa više od 70 premijera :: Semberija INFO ::

 

FEST sa više od 70 premijera


Međunarodni filmski festival – FEST, biće održan, 49. put, od 2. do 11. aprila, kada će biti prikazano više od 70 premijernih filmova, u organizaciji Centra beogradskih festivala, saopšteno je iz direkcije FEST-a.

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost” s namjerom da kao najveća i jedna od najznačajnijih filmskih manifestacija u zemlji i regionu doprinese ponovnom oživljavanju velikog platna i povratku publike u bioskope.

Najveći filmski festival u Srbiji održava se pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Direktor CEBEF-a Damir Handanović je izjavio da je Cebef uprkos teškim trenucima sa kojima se cio svijet suočio ostao istrajan u namjeri da svojoj vijernoj publici prikaže najnovija ostvarenja savremene kinematografije na 49. Festu. Takođe, istakao je da je od velikog značaja za Beograd održavanje tako velikog kulturnog događaja u vremenima kada je u većini zemalja Evrope na snazi kompletna blokada.

„S posebnom pažnjom selektovan, ovogodišnji festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske kinematografije u sedam programskih cjelina, koje će publika moći da pogleda u bioskopskim salama Centra Sava, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleksa”, naglasio je Handanović.

„Posebno nam je značajno što će sledeća godina biti u znaku 50. Festa, a u susret jubileju, ove godine Festova publika imaće prilike da na velikom platnu Centra Sava pogleda kultne filmove koji su obilježili prethodne edicije festivala u okviru programa „Festovih 50”, zaključio je prvi čovjek Cebefa.

Na svečanom zatvaranju 11. aprila, u udarnom terminu u Centru Sava, premijerno u Srbiji biće prikazana nova, premontirana verzija kultnog filma „Kum 3” Frensisa Forda Kopole, u kome igraju Al Pačino i Endi Garsija, nastala povodom 30-godišnjice od prvog prikazivanja tog ostvarenja. Poslednje poglavlje sage o porodici Korleone dobilo je i nov naziv: „Kum, epilog: smrt Majkla Korleonea”, kojim Kopola odaje počast piscu originalnog romana i scenaristi Mariju Puzu, a uključuje naslov koji su izvorno i namijenili za treći dio „Kuma”. Za potrebe nove verzije, Kopola je napravio nov početak i kraj filma, i u novom ruhu „spakovao” određene scene, kadrove i muziku.

​Semberija info / Agencije