Sveti Trifun: Slava vinogradara :: Semberija INFO ::

 

Sveti Trifun: Slava vinogradara


Sveti Trifun je jedan od Hristovih velikomučenika koji je nastradao za hrišćansku vjeru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obilježava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslavlja se kao „Dan ljubavi i vina”.
 
Rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj porodici, ali veoma pobožan još od malih nogu. Sveti mučenik Trifun, bio je dijete blagočestivih roditelja. Kao dijete vrijeme je provodio čuvajući guske.
Darovan od Boga darom čudotvorstva i iscjeljenja. Za vrijeme svog života iscijelio je mnoge bolesnike, istjerivao demone iz mnogih ljudi i pomogao mnogima koji su mu se obraćali za pomoć. Za vrijeme vladavine cara Gordija rimskim carstvom, proslavio se izliječivši carevu kćerku Gordijanu.

Gordijana se teško razboljela i poremetila umom. Mnogi ljekari pokušali su da je izliječe, ali bezuspješno. Kada se zli duh javio iz djevojke, rekao je da ga iz nje ne može istjerati niko drugi, nego jedino čovjek po imenu Trifun. Čuvši to, car je pozvao sve ljude sa ovim imenom iz carstva. Niko nije uspio da je izliječi. Kada je došao red na mladog Trifuna, on je iscijelio Gordijanu. Car Gordije bogato je nagradio Trifuna. Svo bogatstvo mladić je na povratku podijelio siromašnima i nastavio da čuva guske. Nakon tog iscjeljenja mnogi primiše hrišćansku vjeru.

Kada je na rimski presto došao car Dekije, počeli su progoni hrišćana, stradanje i mučenje. Kako nije želio da se odrekne Hrista i svoje vjere, svetom Trifunu su odrubili glavu. Pogubljen je od strane cara 250. godine. Sahranjen je u Kampsadi gdje je i rođen. 

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari i mehandžije.

Ne zna se tačno kada, ali mošti Svetog Trifuna su iz Kampsade prenijete u Carigrad. Odakle je glava Svetog Trifuna donijeta u Kotor u Crkvi Svetog Trifuna. Na oltarskoj pregradi je ugravirana 809 godina. Što znači da su mošti donesene zajedno sa oltarskom pregradom na koju je uklesana godina koja datira iz Carigrada. Teza da su mošti od 809 godine u Kotoru, bi teško opstala. Jer je Kotor stradao od Saracena (muslimanskih pirata) 840 godine. Sveti Trifun se poštuje u Boki Kotorskoj, Dubrovniku, Šumadiji, Popovom polju, Bariju i ostalim gradovima juga Italije. Petar I Petrović Njegoš je dobio česticu moštiju svetog Trifuna od svog prijatelja, kotorskog biskupa (Mark Antun Gregorina), koji je bio rodom iz Kotora. On je to poklonio 1803. godine jednoj crkvi u Moskvi, koja je posvećena ovom svecu.  

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Vjeruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Ako na svetog Trifuna pada kiša, rodiće uspješno šljiva i biće rodna godina.
Ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.

Jedno od vjerovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proljeće, da se budi priroda i najuzvišenije osjećanje kod ljudi, ljubav. U selima Šumadije slavi se kao zavjetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave. U Popovom polju niko ne radi teže poslove.

Prema vjerovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusjenica i drugih insekata.

​Semberija info