Dan zaljubljenih, 14. februar: Neka vam svaki dan bude okupan ljubavlju :: Semberija INFO ::

 

Dan zaljubljenih, 14. februar: Neka vam svaki dan bude okupan ljubavlju


Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, u zapadnoj varijanti i Valentinovo, praznik je koji se proslavlja 14. februara svake godine. Posredno ili neposredno ga obilježava veliki broj ljudi širom svijeta, naročito mladih. Dan zaljubljenih je danas sekularan, dok je, u današnjem obliku, izvorno u pitanju praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve. 

Sem zapadnih, ovaj dan obilježava i Pravoslavna crkva, ali pola godine kasnije, 12. avgusta. Svetac kojeg pravoslavci slave 14. februara po gregorijanskom, odnosno 1. po julijanskom kalendaru, jeste Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze, te vinogradarstva i vina. Taj praznik se naziva Trivundan. 

Proslava Valentinova (dana) u početku je bila namijenjena nekolicini istoimenih ranohrišćanskih svetaca. Najpoznatija martirologija (način na koji neko postaje svetac-mučenik) Valentina jeste ta da je pogubljen jer je vjenčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo zabranio, smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Prema vjerovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slijepoj tamničarevoj kćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju, pismo je bilo potpisano „od tvog Valentina”.

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom vijeku u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pjesniku poznog srednjeg vijeka. U to vrijeme, među uglednim ljudima bila je popularna otmena ljubav. Do petnaestog vijeka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvijećem, slatkišima i čestitkama. Savremena obilježja Dana zaljubljenih obično su crveni srcoliki pokloni, golubice i igračke ili figure u obliku Kupidona (starorimskog boga strasne ljubavi). Još od devetnaestog vijeka, rukom pisanim čestitkama, mjesto na tržištu oduzimaju masovno proizvedene čestitke.  

U današnje vrijeme, kada je ovladao novi način komunikacije, čestitke se šalju internetom, a pokloni su raznoliki. Definitivno, najvažniji je znak pažnje, jer ljubav je moto života. Nemojte da samo današnji dan bude preplavljen ljubavlju, raspoređujte ljubav na ,,ravne časti'' – dijelite je svaki dan, naročito je upućujte vašim najdražim.

​Semberija info