Pravoslavni vjernici proslavljaju Svetog Atanasija Velikog :: Semberija INFO ::

 

Pravoslavni vjernici proslavljaju Svetog Atanasija Velikog


Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik svetog Atanasija Velikog, za koji se vezuje nesvakidašnji običaj.

Na jugu Srbije do danas je ostala sačuvana priča svetitelju koji je živio početkom četvrtog vijeka, a po toj priči đavo je iskušavao ovog sveca, prerušivši se u najljepšu djevojku koja ga je mamila da se odrekne Boga i da joj se pridruži u obožavanju nečastivog.

Sveti Atanasije je shvatio da se radi o prevari pa je zamolio djevojku da mu pokaže đavoljsku moć tako što će uskočiti u mali ćup. Čim je to uradila, on je odmah zatvorio posudu i bacio je u more.

Kako kaže legenda, ćup je godinama plutao, sve dok ga nisu pronašli ribari koji su ga otvorili. Tako je đavo ponovo izašao i danas luta svijetom iskušavajući i kvareći ljude.

Zbog ove priče, postoji vjerovanje da čim zagrmi, đavo pomisli da to ide Sveti Atanasije, uplaši se i odmah uskače u posude. Zato je bitno da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni. A u nekim krajevima naše zemlje svetog Atanasija slave vodeničari koji vjeruju da danas đavoli vrebaju u virovima, pa ni vodenice neće dobro da rade.

Sveti Atanasije Veliki, arhiepiskop aleksandrijski, rođen je u Aleksandriji 296. godine, u ranom detinjstvu okrenuo se duhovnosti.

Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra prisustvovao je Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji gdje se proslavio čednošću. Doprinio je učvršćivanju pravoslavlja, a naročito pisanjem Simbola vjere koji je usvojen na Saboru. Atanasije je možda i jedan od najklevetanijih i najprogonjenijih svetitelja. Progonili su ga carevi Konstancije, Julijan i Valent, jeretik Arije i njegovi sljedbenici, episkop Jevsevije nikomidijski i mnogi drugi, piše Blic žena.

​Srpska info / Info Bijeljina