Književni klub Jovan Dučić: Neobična godina za književne stvaraoce :: Semberija INFO ::

 

Književni klub Jovan Dučić: Neobična godina za književne stvaraoce


Uprkos pandemiji virusa korona, Književni klub “Jovan Dučić”, koji je u ovoj godini obilježio osamnaest godina rada i postojanja, uspješno završava ovu kalendarsku godinu, kaže predsjednik kluba, pjesnikinja Radmila Đokić.

“Organizovanjem književne večeri, večeras, 30. decembra, u prostorijama Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” u Bijeljini na simboličan način završavamo ovu godinu, u kojoj kada smo obilježili i punoljetstvo kluba, osamnaest godina rada i postojanja. Ovo je, po mnogo čemu, zbog pandemije virusa korona, bila neobična godina, bez publike na književnim večerima, bez druženja i aplauza na koje su pjesnici navikli. Na kraju godine, na ovoj književnoj večeri, pomenućemo i naše drage pjesnike, pisce i stvaraoce koji više nisu među nama. Naša je obaveza da ih ne zaboravimo i svake godine smo organizovali jedno književno veče i tom prilikom smo čitali njihove stihove”.

Radmila Đokić je podsjetila  da je u proteklih osamnaest godina Književni klub “Jovan Dučić” ostao bez Novice Zekovića, Valentina Rakića, Dobrašina Brinovića, Koviljke Bojičić, Slađane Šekerović, Milice Feješ, Desanke Bojić, Slobodana Petrovića, Drage Kuđića, Borisava Gavrića i Cvijetina Pejčića.

“U našem klubu trenutno aktivno djeluju dvadeset i dva pjesnika i stvaraoca. U proteklih osamnaest godina članovi kluba su imali 240 nastupa širom Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije I Rumunije. Organizovano je 77 promocija novih knjiga. U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” organizovana su do sada 42 pjesnička nastupa. Prvi put večeras nastupamo bez publike, ali smo, da i to istaknemo,  ukupno organizovali 360 nastupa Književnog kluba “Jovan Dučić” za osamnaest godina rada i postojanja”, ističe Radmila Đokić, podsjećajući da je poezija Borislava Gavrića, prvog predsjednika kluba,  zastupljena i u školskim čitankama.

Semberija info - Lj. Ljubojević