Vidljiva i nevidljiva iskušenja književnosti :: Semberija INFO ::

 

Vidljiva i nevidljiva iskušenja književnosti


Izdavačka kuća „Arhipelag”, u saradnji s Narodnom bibliotekom Srbije, organizuje 22. i 23. decembra onlajn izdanje 9. Beogradskog festivala evropske književnosti.

Vjerujući da su razgovori o književnosti neophodni i da nas oni mogu odvesti u središte drugih važnih tema i razgovora, organizatori Beogradskog festivala evropske književnosti odlučili su da čitaocima ponude dva panela na kojima će se razgovarati o književnosti u novim okolnostima. U centru pažnje ovih razgovora jeste ključno pitanje: Da li je među vidljivim i nevidljivim iskušenjima savremenog sveta i sama književnost postala nevidljiva?

Na panelu Srpska književnost u svijetu, koji je održan juče, razgovaralo se o prevođenju srpske književnosti, o prezentaciji srpske književnosti u međunarodnom kontekstu, kao i o novim mogućnostima promocije savremene srpske literature. U razgovoru su učestvovali Vladislav Bajac, Zoran Hamović i Gojko Božović.

Danas će biti održan panel „Književnost i virus”. O odjeku novih i starih virusa u književnosti i o tome kako nam književnost pomaže da razumijemo stvarni svijet ispunjen vidljivim i nevidljivim opasnostima, poznatim i nepoznatim virusima govoriće dr Milena Đorđijević, Jovana Milovančević i Gojko Božović.

Moderatorka panela na onlajn izdanju Beogradskog festivala evropske književnosti je književna kritičarka Marija Nenezić.

Početak panela zakazan je za 13 časova i biće prenošeni na fejsbuk stranici Narodne biblioteke Srbije: https://www.facebook.com/nbsrb. Snimci panela biće postavljeni i na nalozima „Arhipelaga” na društvenim mrežama (Fejsbuk, Tviter, Instagram, Jutjub).

Prevodi pjesama i priča učesnika 9. Beogradskog festivala evropske književnosti biće objavljivani svakog dana u „Arhipelag magazinu”, na sajtu www.arhipelag.rs  do 27. decembra.

Beogradski festival evropske književnosti sa učešćem poznatih evropskih i srpskih pisaca nije mogao da bude održan u uobičajenom terminu u poslednjoj nedelji juna zbog pandemije virusa korona. Zbog epidemiološke situacije i komplikovanih procedura putovanja nije bilo moguće održavanje u fizičkom obliku ni u narednim mjesecima.

Organizator ovog Festivala evropske književnosti je „Arhipelag”, a podržali su ga Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Srpski PEN centar, uz veliki broj medijskih partnera.

Semberija info