FEDIS: SENKE NAD BALKANOM 2 NAJBOLjA SERIJA :: Semberija INFO ::

 

FEDIS: SENKE NAD BALKANOM 2 NAJBOLjA SERIJA


Foto: RAS Srbija
Igrana serija "Senke nad Balkanom 2" osvojila je Zlatnu antenu za najbolju u sezoni 2019/2020. na svečanoj ceremoniji Festivala drama i serija - Fedis u Beogradu.

Dragan Bjelogrlić odnio je pobjedu i za najbolju glavnu mušku ulogu u seriji "Tajkun", ali se nije pojavio na svečanosti da primi nagradu "Ljubiša Samardžić".

Glumica Nada Šargin je dobila priznanje "Milena Dravić" za najbolju glavnu žensku ulogu u mini-seriji o slučajevima krađe beba "Kalup".

- Veoma sam zahvalna Vuku Ršumoviću koji mi je dodijelio ovu tešku, ali zahvalnu ulogu, kao i producentima koji su odabrali da rade ovako važnu temu i u igranom programu i posvećujem ulogu svim ženama koje misle, osjećaju, sumnjaju ili znaju da im se ovako nešto dogodilo - izjavila je Nada Šargin.

Reditelj i scenarista Goran Marković osvojio je Zlatnu antenu za najbolju režiju mini-serije "Delirijum tremens", nastale prema njegovom pozorišnom komadu koji se dugo igrao na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, sa pokojnim Predragom Ejdusom u glavnoj ulozi.

- Ono što je posebno zanimljivo je da posljednjih godina TV serije polako zauzimaju mjesto u kinematografiji, sve su ozbiljnije u produkcionom i umjetničkom smislu, i ponekad je zaista veliko zadovoljstvo kada možete nešto da produžite na deset nastavaka, a ne da se borite za svaku sekundu da uđe u tih sat i po filma - naveo je Marković.
Za ovu seriju je i Suzana Gligorijević osvojila nagradu za najbolji kostim.

Najbolju žensku epizodnu ulogu ostvarila je Vesna Trivalić u "Senkama nad Balkanom 2", te je nagrađena gromoglasnim aplauzom. "Senke" su osvojile i Antenu za najbolju muziku, a laureat Manjifiko se javio putem video-poruke iz Slovenije.

Zlatna antena za cjelokupan opus u TV dramama i serijama otišla je u ruke Svetlani Ceci Bojković, koja je u svojoj bogatoj karijeri ostvarila više od 120 uloga na malom i velikom ekranu, ne računajući pozorišne uloge, radio-drame...

- Vjerovatno ne bih prestajala da se zahvaljujem svima ako bih sada krenula, jer cio moj sračunati bilans uloga je ostvaren kroz protekle 52 godine - izjavila je Ceca Bojković i dobila ogroman aplauz u sali.

Glumac Ivan Đorđević Džudi osvojio je nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu za rolu u seriji "Tajkun". Za rad na ovoj seriji nagrađen je i Radan Popović, kao najbolji direktor fotografije.

Zlatnu antenu za glumačko otkrovenje godine dobio je Filip Đurić za ulogu u seriji "Grupa", koja je osvojila Zlatne antene i za najbolji originalni scenario i za najbolju montažu (Aref Zaabi).

"Južni vetar" osvojio je nagradu za najgledaniju seriju, dok su za najbolji glumački par proglašeni Luka Raco i Olja Lević za telenovelu "Igra sudbine", a za najpopularniju TV seriju iz regiona proglašena je "Drugo ime ljubavi" TV Nove iz Hrvatske.
 
(Agencija)