Film Zemlja nomada dobio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji :: Semberija INFO ::

 

Film Zemlja nomada dobio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji


Film "Zemlja nomada" (Nomadland) američke režiserke Kloi Žao osvojio je nagradu Zlatni lav za najbolji film na festivalu u Veneciji.

Zasnovan na sociološkoj knjizi Džesike Bruder iz 2017. godine, film prikazuje život starije žene koja usled ekonomske krize iz 2008. godine napušta grad i kreće na put, istražujući život izvan konvencionalnog društva kao "moderni nomad". Njen lik u filmu tumači Frensis Mekdormand.



U ceremoniju dodjele nagrada, Žao i Mekdormand su se uključile putem video veze, pošto su ograničenja putovanja zbog epidemije korona virusa spriječila mnoge holivudske zvijezde da dođu u Veneciju.

Japanac Kijoši Kurosava ovojio je Srebrnog lava za režiju, za film "Žena špijuna", dok je Velika nagrada žirija otišla Meksikancu Mičelu Franku za njegovu distopijsku dramu "Novi poredak".

Nagradu za najboljeg glavnog glumca dobio je Italijan Pjerfrančesko Fabino za ulogu u drami "Naš otac", koja prati odrastanje dječaka u Rimu 70-ih godina prošlog vijeka, nakon što su ljevičarski teroristi izveli neuspjeli atentat na njegovog oca.

Britanska glumica Vanesa Kirbi dobila je nagradu za najbolju glavnu glumicu, za ulogu u filmu "Djelovi žene", drami o emocionalnim teškoćama para poslije smrti njihove bebe tokom porođaja kod kuće.

Specijalnu nagradu žirija dobila je ruska istorijska drama "Dragi drugovi", o masakru nad nenaoružanim demonstrantima u Novočekarsku koji su 1962. počinili sovjetska vojska i zvaničnici tajne policije KGB.

Nagrada za najbolji scenario pripala je Čajtanji Tamhaneu koji je i režirao film "Učenik", o Indijcu koji je život posvetio težnji da postane pjevač klasične muzike.

Agencije