MILIĆ: IZA SDS-A PRAZNA OBEĆANjA, IZA SNSD-A DJELA I POVEĆANjA PENZIJA :: Semberija INFO ::

 

MILIĆ: IZA SDS-A PRAZNA OBEĆANjA, IZA SNSD-A DJELA I POVEĆANjA PENZIJA


Član Glavnog odbora SNSD-a Mladen Milić poručio je danas da iza SDS-a ostaju samo prazna obećanja, a iza SNSD-a konkretna djela i stalna povećanja penzija.

On je naveo da je u poslednjih 16 godina Vlada Republike Srpske predvođena SNSD-om penzije povećala 21 put, od čega je usklađivanje bilo sedam puta, a vanredno povećanje čak 14, što apsolutno demantuje izjave SDS-a da se radi samo o godišnjem usklađivanju koje se nastoji prikazati kao povećanje.

"Da se radi samo o obećanjima, a ne proračunima, analizama i projekcijama govori činjenica da SDS obećava povećanje penzija u narednoj godini za svega 10 odsto, dok je Vlada u nacrtu budžeta za narednu godinu sa sadašnjih 1,383 milijarde planirala 200 miliona KM više za isplatu penzija, što garantuje rast penzija od najmanje 16 odsto samo po osnovu redovnog godišnjeg usklađivanja", navodi Milić.

Prema njegovim riječima, za osam mjeseci redovno godišnje usklađivanje trebalo bi da iznosi 10 odsto, dok su u stvarnosti samo za pet mjeseci ove godine penzije efektivno rasle za 14,42 odsto.

"SDS opet obećava, kao što obećava već 25 godina nadajući se da će penzioneri povjerovati u još jedno, ko zna koje po redu njihovo dato obećanje", ocijenio je Milić, reagujući na izjave iz SDS-a u kojima penzionerima obećavaju povećanje penzija i naglašavaju da će to biti 10 odsto godišnje.

Milić u saopštenju podsjeća na vrijeme kada je SDS posljednji put bio na vlasti, od 2000. do 2006. godine, da su bili jedina vlast u okruženju i mnogo šire koja je penzije svim penzionerima smanjila za 50 odsto.

"Praktično, svima su primanja prepolovili i tako počinili nad njima i njihovim životima `genocid` u finansijskom smislu ne razmišljajući kako će živjeti sa trećinom prosječne plate koliko je tada iznosila penzija", ističe on.
Milić je podsjetio da je tadašnjoj vladi koju je predvodio SDS zajedno sa PDP-om bilo potrebno pune četiri godine da tek u decembru 2005. godine penziju vrate na nivo iz 2001. godine prije smanjenja.

"Jedan od ključnih uzroka visine sadašnje prosječne penzije u Republici Srpskoj je upravo ovaj neshvatljivi potez tadašnje vlade sa smanjenjem penzija. Da tadašnja vlada predvođena SDS-om i PDP-om nije smanjila penzije za 50 odsto i da ih je samo redovno godišnje usklađivala sa 2,5 do tri odsto, prosječna penzija u Republici Srpskoj sada bi bila oko 650 KM", naveo je on.

U saopštenju Milić precizira da je u martu 2007. godine Vlada predvođena SNSD-om uskladila penzije sa 11, 21 i 36 odsto, u zavisnosti od vremena ostvarivanja prava, a potom i povećala u maju 2008. godine 9,9 odsto, te u septembru još šest odsto.

"Od 2013. godine imali smo šest redovnih godišnjih usklađivanja i 12 vanrednih povećanja. U skladu sa novim zakonom samo u posljednjih devet godina nominalni rast penzija je 44,53 odsto, a efektivni ili stvarni 54,73 odsto", ističe on.
 
Pored toga, Milić navodi da je vlast predvođena SNSD-om do sada u nekoliko navrata isplaćivala jednokratnu naknadu svim penzionerima, u 2018. godini je po 100 KM isplaćeno za sve korisnike prava čija je penzija bila niža od prosječne, 50 KM za korisnike prava čija je visina penzije kretala od prosječne penzije do prosječne plate, a 30 KM za penzije čija je visina bila iznad prosječne plate.
 
U aprilu 2021. godine isplaćena je jednokratna naknada od po 80 KM za sve korisnike prava sa primanjima do visine prosječne penzije, a po 50 KM za korisnike prava čija je penzija bila viša od prosječne.
 
U avgustu ove godine svih 274.000 korisnika prava dobilo je jednokratnu naknadu u visini od po 100 KM.
 
"Ova vlast će nastaviti i dalje da, pored redovne isplate penzije, vrši isplatu i jednokratnih naknada za penzionere da bi ublažila negativne efekte globalne energetske i finansijske krize koja se prelila i na Republiku Srpsku", najavio je Milić.
 
On naglašava da su u izjavama iz SDS-a izneseni potpuno netačni podaci da penziju u visini od 244 KM prima čak 60.000 penzionera, a istina je da ukupno 17.500 penzionera sa stažom do 15 godina prima zagarantovan iznos u visini od 242,55 KM, što je 50 odsto isplaćene prosječne penzije u decembru prethodne godine, kako je zakonom i definisano.
 
"Jasno je vidljivo da se ova vlast ne sjeti penzionera samo pred izbore, kao što to čini SDS. Vlast predvođena SNSD-om je sprovela reformu penzijskog sistema i time ga stabilizovala, a iz godine u godinu čini ga postojanijim i samoodrživijim", zaključio je Milić.
 
Prema njegovim riječima, za vrijeme vlasti SDS-a, u penziju se odlazilo u prosjeku sa 47,5 godina starosti, a danas je to 60,3 godine, u njihovo vrijeme procenat invalidskih penzija je bio i do 32 odsto, danas je ispod 13 odsto, broj penzionera je godišnje rastao i po 7.000 do 10.000, danas je to oko 3.000 godišnje.
 
"U njihovo vrijeme učešće prosječne penzije u prosječnoj plati je bilo 31 odsto, a danas je 43 odsto, u njihovo vrijeme nije bilo zagarantovanih nivoa penzije, niti namirenja, već se isplaćivalo samo onoliko koliko je prikupljeno sredstava iz doprinosa, penzije su isplaćivane za minimum 20 godina staža osiguranja, a sada je to slučaj sa minimum 15 godina. U njihovo vrijeme na rješenje o penziji čekalo se mjesecima, pa i godinama, a danas u prosjeku tri sedmice ili tri puta kraće i od zakonom propisanog roka", navodi se u saopštenju.
 
On je dodao da se na namirenje pet nivoa zagarantovane penzije mjesečno dodatno izdvaja šest miliona KM, a da Vlada, da bi se zadržao dostignuti nivo isplate penzija, iz budžeta svake godine izdvoji od 200 do 230 miliona KM.