Šta očekuje novu vlast u Bosni i Hercegovini? :: Semberija INFO ::

 

Šta očekuje novu vlast u Bosni i Hercegovini?


Neovisno o tome ko odnese pobjedu na izborima, probleme s kojima bi se trebali uhvatiti u koštac novoizabrani predstavnici građana teško je i pobrojati. Nužno je odgovoriti izazovima rastuće inflacije, snabdijevanja energentima, do toga da se otkoči put euroatlanskih integracija i nastave reforme.

Problemi u zemlji i nakon izbora ostaće manje više isti, prije svega, što se tiče reformi i ispunjavanja 14 prirotiteta za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, te evroatlantske integracije.

MLADEN BUBONjIĆ, analitičar

"Pitanje je i u kom periodu će se formirati vlast, to je veoma važno i to sve zavisi od političkih pobjednika i koliko su oni uopšte spremni na političku koegzistenciju u narednom periodu".

DRAGO VUKOVIĆ, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu

"Dakle prvo formirati vlast, što će biti vrlo teško, posebno na nivou države, ali nisam ni optimista kada je riječ o enitetskim nivoima, prije svega u Federaciji BiH, ali u RS to je manje izraženo. Koja god vlast da bude, biće posla, BiH je u ozbiljnim problemima, političkim problemima.

Prema podacima od rata do danas BiH je izgubila trećinu stanovništva, trend iseljavanja je kulminirao u proteklih nekoliko godina i to je jedan od gorućih problema, zadržati mlade i radno sposobne.

ZIJAD BEĆIROVIĆ, IFIMES Ljubljana

"Novu vlast čeka prije svega težak zadatak, a to je zaustavljanje masovog iseljavanja iz zemlje. Tome neće pomoći ni poboljšanje ekonomskog ambijenta, već da se stvori neki zdrav ambijent za život."

Ono što će biti poseban izazov je posljedica neizvjesne zime i stanja u svijetu. Kako preživjeti talas novih poskupljenja uz plate koje za sada ne mogu rasti zbog velikih poreskih opterećenja, ogromnu inflaciju u kojoj se ekonomija guši, a čije posljedice će najviše osjetiti građani.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

"Moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji posebno hrane,vidimo da ministarstva poljoprivrede nisu riješili koliko će platiti pšenicu. Imamo sve manje proizvođača i to je najgore što jedna zemlja može da uradi".

U svakom slučaju, nezavisno od rezultata izbora, analitičari ocjenjuju da novu vlast čeka suočavanje s najdubljom krizom od završetka rata 1995. godine.


BHRT