SAOPŠTENjE ZA JAVNOST KOALICIJE „POD LUPOM“: Ocjena izbornog dana :: Semberija INFO ::

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST KOALICIJE „POD LUPOM“: Ocjena izbornog dana


Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ na konferenciji za medije iznijela nalaze posmatranja izbornog dana koji se odnose na proces glasanja do 19 h, zatvaranje biračkih mjesta i izlaznost do 18:30 časova, uz osvrt na najčešće izborne nepravilnosti i prijave građana.

Izborne nepravilnosti

Koalicija „Pod lupom“ je u toku izbornog dana reagovala na ukupno 83 teže izborne nepravilnosti. Uloženo je 16 primjedbi u Zapisnike o radu biračkih odbora. Najveći broj ovih nepravilnosti odnosi se na one uočene u procesu glasanja (pomoć pri glasanju, nagovaranje na glasanje, porodično glasanje, pomaganje pri glasanju bez prateće dokumentacije) i pritiske na birače (stranački aktivisti u i oko biračkog mjesta agituju za političke stranke).

Prijave građana

Građani su Koaliciji „Pod lupom“ uputili 90 prijava: prednjače 33 prijave o umrlim licima na biračkom spisku, zatim 14 prijava o pritiscima na birače u blizini biračkog mjesta, 10 slučajeva o nepoštivanju nove procedure o stavljanju otiska štambilja i potpisivanja glasačkih listića, po četiri prijave građana o kupovini glasova, kršenju izborne šutnje i glasanja u ime drugih itd.

Proces glasanja do 19 časova

Na 40 biračkih mjesta zabilježene su nepravilnosti pri procesu glasanja, kao što suizdavanje više glasačkih listića jednoj osobi, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu. 
Na 20 biračkih mjesta član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića nije stavljao otisak štambilja u donjem lijevom uglu pored kojeg se potpisuje na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta "Uputstvo za glasanje". Ova nepravilnost može rezultirati time da postoji veći broj glasačkih listića sa štambiljem i pečatom, od broja birača koji su izašli na glasanje, što otvara prostor za zloupotrebu takvih neiskorištenih glasačkih listića.
Na 38 biračka mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače zabilježeni na 13 biračkih mjesta.
Na svakom petom biračkom mjestu, zabilježeno je do 10 slučajeva da se ime i prezime birača prilikom identifikacije čita naglas. Na 31 biračkom mjestu, zabilježeno je više od 10 slučajeva ove nepravilnosti. Ova procedura je izmijenjena u odnosu na prethodne izbore u BiH, te se sada ime i prezime birača koji pristupa glasanju ne bi trebalo čitati naglas.
Na 17 biračkih mjestadozvoljeno je glasanje bez provjere propisanih identifikacionih dokumenata do 10 puta, dok je jednom biračkom mjestu ovaj slučaj zabilježen više od deset puta.
Do deset slučajeva vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bili na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska zabilježeno je na skoro polovini biračkih mjesta, dok je na 11 biračkih mjesta zabilježeno više od 10 ovih slučajeva.
Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili do deset slučajeva porodičnog glasanjana svakom drugom biračkom mjestu u zemlji.Više od deset slučajeva porodičnog glasanja je zabilježeno na 11biračkih mjesta.
Nova procedura pomoći pri glasanju drugih lica nije ispoštovana na 21% biračkih mjesta (do 10 slučajeva). Više od 10 slučajeva ove nepravilnosti je zabilježeno na 7 biračkih mjesta.
Na 15% biračkih mjesta zabilježeno je do 10 slučajeva da ista osoba pruža pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, dok je više od 10 slučajeva, zabilježeno na 4 biračka mjesta.
Na 23 biračkih mjesta duže su se zadržavale neovlaštene osobe. 

Zatvaranje biračkih mjesta

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima. Broj biračkih mjesta koji je zatvoren u 19:00 časova je 80%, do 19:15 časova je zatvoreno 16,5%, a preostalih 3,5% je zatvoreno do 20.00 časova. Na 5 biračkih mjesta, zatvaranju nisu prisustvovali svi članovi biračkih odbora. Na 12 biračkih mjesta dozvoljen je ulazak osoba nakon njegovog zatvaranja.

Izlaznost do 18:30 časova

Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Opštim izborima do 18:30 sati je 50,3% (sa marginom statističke greške od +/- 1,11% na intervalu od 0.99 procentne tačnosti).

Proces utvrđivanja brojnog stanja

Na 1,9 % biračkih mjesta, na stolovima za brojanje su se našle hemijske olovke nakon otvaranja glasačke kutije. Na 3,4% biračkih mjesta, neiskorišteni glasački listići nisu upakovani u originalne kutije i zajedno sa kovertom sa oštećenim glasačkim listićima i olovkama koje nisu crvene bolje spremljeni u zaštitnu vreću. Na jednom biračkom mjestu, posmatrač Koalicije „Pod lupom“ nije bio u mogućnosti da neometano prati proces brojanja glasova.