NOVA ODLUKA CIK: KONTROLNO BROJANjE ZA PREDSJEDNIKA RS UMJESTO PONOVNOG :: Semberija INFO ::

 

NOVA ODLUKA CIK: KONTROLNO BROJANjE ZA PREDSJEDNIKA RS UMJESTO PONOVNOG


Foto: Ilustracija
Centralna izborna komisija BiH na 62. hitnoj sjednici donijela je Naredbu o ponovnom kontrolnom brojanju u Glavnom centru za brojanje.

Kako je rečeno, kontrolno brojanje odnosi se na nekoliko mjesta koje se odnose na parlamente. I to na onim mjestima gdje kandidati imaju više glasova od političkog subjekta na čijoj je listi.

Za nivo PS BiH kontrolno brojanje obuhvata 11 biračkih mjesta, za Narodnu skupštinu tri, za Parlament FBiH 14 mjesta i 17 za skupštine kantona.

– Kontrolno brojanje će se vršiti u skladu sa dinamikom koju utvrdi direktor Glavnog centra za brojanje. Kandidati i posmatrači mogu da budu prisutni – rečeno je na sjednici.

Zanimljivo, CIK je danas korigovala naziv jučerašnje kontroverzne naredbe o ponovljenom brojanju glasova za predsjednika RS. Kažu da to nije „pravo“ ponovljeno brojanje, nego tzv. kontrolno ponovljeno brojanje kojim utvrđuju izborni rezultat, po službenoj dužnosti, ne po prigovorima. Nakon toga, dodaje većina u CIK, moći se se razmatrati ponovno brojanje glasova.

Sa tim se ponovo nije složio hrvatski član CIK, Vlado Rogić.

– Podržaću današnju naredbu, ali mogu podržati ispravku jučerašnje naredbe jer nisu prethodno razmotrili sve prigovore i žalbe. Možemo mi to sada zvati kontrolnim brojanjem, ali to je u suštini ponovno prebrojavanje. Mi smo obesmislili na taj način postupak ponovnog brojanja koji je izričito propisan zakonom – kaže Rogić.

Član CIK Irena Hadžiabdić, ovu naredbu posmatrala je zajedno sa jučerašnjom naredbom o ponovnom brojanju glasova za predsjednika RS. Istovremeno, članovi CIK su se pozivali na nametnute izmjene zakona, koje je nametnuo Kristijan Šmit.

– Imamo ogromno nerazumijevanje postupaka CIK. Bojim se da se jako slabo prate izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Visoki predstavnik je u članu 6.7 unio izmjenu koja nam je dala mogućnost da po službenoj dužnosti donosimo naredbu centrima za brojanje da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti. Nama je ovo potrebno da bi sumnja u nepravilno brojanje potvrdila ili da bi se utvrdio tačan rezultat. Kada birački odbori i opštinske izborne komisije ne urade posao na zakonit način, onda CIK ne može da utvrđuje tačne rezultate izbora – rekla je Hadžiabdić.

Kako kaže, u ovom trenutku CIK je dužna da taj posao, koji oni nisu uradili, završi.

– Imamo sumnju, od petka govorimo o 400 biračkih odbora na kojima imamo matematičke nelogičnosti u obrascima sa rezultatima. One ukazuju na kršenje zakona. Zbog toga donosimo odluku da Centar za brojanje utvrdi da li su nelogičnosti tačne ili ne. Druga opcija za CIK je bila da samo poništi te rezultate. Možda je sve u redu. Mi imamo obavezu, to je ovo što mi radimo – kaže Hadžiabdić.

(Glas Srpske)