VLADIKA FOTIJE POSJETIO UGLjEVIČKI HRAM U IZGRADNjI :: Semberija INFO ::

 

VLADIKA FOTIJE POSJETIO UGLjEVIČKI HRAM U IZGRADNjI


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je danas u Ugljeviku, tokom posjete hramu Svetih vračeva Kozme i Damjana u izgradnji, da će taj hram sabirati srpski narod ovog kraja i biti mjesto harmonije i jedinstva.

Episkop Fotije rekao je novinarima da je danas dogovoren nastavak izgradnje ovog hrama i premještanje spomenika poginulim borcima Starog Ugljevika u crkvenu portu.

"Želimo da ovaj hram bude mjesto harmonije, jedinstva našeg srpskog naroda i mjesto jedinstva svih njegovih institucija i organizacija koje postoje u srpskom narodu ovog kraja, a to je i preduslov za naša bogosluženja i misiju Crkve", rekao je episkop Fotije.

On je podsjetio da su Sveti Kozma i Damjan, čiji ime nosi hram, poznati kao čudotvorci i iscjelitelji, oni koji pomažu ljudima i liječe ih.

Hram u izgradnji sa episkopom Fotijem posjetio je i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je izrazio zahvalnost na saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i istakao da je upravo ona, vijekovima unazad, očuvala srpski narod.
 

"Dogovorili smo nastavak izgradnje hrama, a hram je nastao jer je ovo zdanje bilo na području Starog Ugljevika, a eksproprisano za potrebe širenja rudnika", pojasnio je Perić.

On je najavio dalju podršku opštine Ugljevik u izgradnji hrama, ali i svih svetinja na području ove opštine, kao i misiji Srpske pravoslavne crkve.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković i starješina hrama protojerej-stavrofor Duško Tanacković.