ĐOKIĆ: ENERGETSKI SEKTOR STABILAN I U PRIPREMI NOVE INVESTICIJE :: Semberija INFO ::

 

ĐOKIĆ: ENERGETSKI SEKTOR STABILAN I U PRIPREMI NOVE INVESTICIJE


Foto: Srna
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je energetski sistem stabilan i u uslovima vanrednog stanja zbog virusa korona i da Vlada Srpske i resorno ministarstvo pripremaju za ovu godinu nove velike investicije u ovom sektoru.

- Nastavljaju se investicione aktivnosti gdje god je moguće i na taj način želimo da obezbijedimo novi kapital koji će ući u Republiku Srpsku jer nove investicije će biti od krucijalnoj značaja za oporavak i održivost ekonomskog sistema Srpske - rekao je Đokić nakon posjete Rudniku i termoelektrani "Ugljevik".

On je naveo neke od novih investicija u energetskom sektoru kao što su vjetroelektrana Grebak kod Nevesinja, solarni park na području Bileće, vjetroelektrana Hrgud kod Bekovića i solarni park u Trebinju.

Resorni ministar rekao je novinarima da je njegova posjeta termoelektrani u Ugljeviku podrška cijeloj energetskoj oblasti i svim zaposlenim u sistemu elektroprivrede Republike Srpske na njihovom vidljivom doprinosu na očuvanju stabilnog rada i obezbjeđivanja dovoljno električne energije i u vanrednom stanju, uz rad sa smanjenim brojem angažovanih radnika.

- RiTE "Ugljevik" je i ranije poslovao vrlo stabilno, izvšili su sve aktivnosti iz plana za ovu godinu, a osvrnuli smo se i na važne investicije, kao što su izgradnja sistema za odsumporavanje i ugradnja filtera, što je od neprocjenjivog značaja za produžetak rada termoelektrane i u uslovima sve veće brige za čisto životno okruženje - naveo je Đokić i pohvalio direktora, menadžment i sve zaposlene u ovom privrednom gigantu za stabilno poslovanje.

Ministar je istakao da u narednom periodu očekuje stabilizaciju na tržištu električne energije i rast potražnje koja je u ovom trenutku pala na evropskom nivou.

- Cijene električne energije daleko su manje u odnosu na početak krize u svijetu izazvane virusom korona i to će nanijeti veliku štetu, zbog značajnog smanjenja prihoda, ali nadam se da ćemo i po tom pitanju biti solidarni i naći mjere kojima ćemo zaštiti ovaj sistem i obezbijediti dalju redovnu proizvodnju i snabdijevanje građana, po uslovima i cijenama prihvatljivim za naše stanovništvo - ocijenio je Đokić.

On je dodao da u Republici Srpskoj osnovna cijena kilovat sata električne energije nije povećana i da Vlada nema namjeru da podrži povećanje, pogotovo ne u ovom trenutku.

Direktor RiTE "Ugljevik" Čedomir Stojanović rekao je novinarima da je posjeta ministra Đokića podstrek za dalji uspješan rad ovog preduzeća koje ima 1850 zaposlenih.

- Nakon mjesec i po rada u vanrednim uslovima sačuvali smo zdravlje radnika i održali proces proizvodnje, zahvaljujući disciplini i angažovanosti svih zaposlenih, a za tri protekla mjeseca prebacili smo plan poslovanja i osvarili pozitivan poslovni rezultat od 1,5 miliona KM - istakao je Stojanović.

On je napomenuo da je sve to učinjeno i uz dodatne troškove za stimulativne otpremnine 95 radnika koji su penzionisani u januaru i trošak za probni rad na odsumporavanju koji je prekinut nakon krize sa virusom korona jer su se članovi japanske kompanije povukli u svoju zemlju.

Stojanović je naveo da Termoelektrana u aprilu radi sa 80 odsto kapaciteta, jer je i prodaja električne energije mnogo manja zbog situacije u okruženju, gdje ne radi privreda.

- To će se odraziti na naše prihode, ali već sad planiramo uštede i očekujemo da stabilizaciju stanja dočekamo sa zdravim ljudima, očuvanom proizvodnjom i bez velikih gubitaka - rekao je Stojanović.

Zavisno preduzeće RiTE "Ugljevik" posluje u okviru Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske".

(SRNA)