PREDSTAVLjENO IDEJNO RJEŠENjE ZA IZGRADNjU GRADSKOG PARKA UGLjEVIKA :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjENO IDEJNO RJEŠENjE ZA IZGRADNjU GRADSKOG PARKA UGLjEVIKA


U opštini Ugljevik danas je prezentovano idejno rješenje za izgradnju gradskog parka, koji je uradilo preduzeće za projektovanje, posredovanje i usluge "Geoput" iz Banjaluke.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da će park biti izgrađen na prostoru između Hrama Svete Petke Paraskeve i Centra za kulturu "Filip Višnjić", a za šta će iz lokalnog budžeta biti izdvojeno više od 250.000 KM.



"Park će imati lijepe sadržaje, posebno jer će se u njemu nalaziti moderno dječije igralište i spomen-česma. Na ovom prostoru biće izgrađen i spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću Ujedinitelju, koji je do Drugog svjetskog rata bio u Starom Ugljeviku", rekao je Perić novinarima.

Perić je ocijenio da će na ovaj način biti poboljšan izgled gradskog dijela Ugljevika, a sve s ciljem unapređenja života građana.



Prema projektu, površina parka obuhvata 6.800 metara kvadratnih. Dimenzije centralnog trga u parku biće 17 puta 13,5 metara.

Ukupna površina popločavanja iznosiće 1.450 metara kvadratnih, dok će površina zelenila obuhvatiti 4.500 metara kvadratnih.

Projektom je predviđena sadnja listopadnog drveta javorolisni platan, crvenolisna šljiva, a od cvijeća plamenac i ruža renesansa.

Glavni projektant Aleksandar Radovanac rekao je novinarima da je riječ o klasičnom gradskom parku koji će po projektu biti popločan imitacijom kaldrme od betonskih ploča sive boje.

"Širina staza unutar parka je 2,5 metra. U centralnom trgu nalaziće se spomen-česma, dok je u sjevernom dijelu parka predviđena izgradnja dječijeg igrališta sa spravama i podlogom od gume. Uz park je predviđen mobilijar, okolo parka biće sadnja drvoreda", objasnio je Radovanac.

Opština Ugljevik