PERIĆ SA FEDERALNIM MINISTROM POSJETIO POVRATNIČKO MJESTO JANjARE :: Semberija INFO ::

 

PERIĆ SA FEDERALNIM MINISTROM POSJETIO POVRATNIČKO MJESTO JANjARE


Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić sastao se danas u bošnjačkoj povratničkoj Mjesnoj zajednici Janjari sa ministrom raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH Edinom Ramićem, sa kojim je posjetio farmera Adnana Muminovića i razgovarao o podsticaju.
 
Perić je nakon posjete rekao da je ova farma primjer dobrog rada, da zaslužuje pažnju lokalne zajednice i viših nivoa vlasti, te da će opština Ugljevik izdvojiti određena sredstva iz programa za podsticaje poljoprivredi da bi olakšala rad višečlanoj porodici Muminović.
 
"Ova farma ima 120 grla stoke, od čega je 60 krava muzara koje u prosjeku dnevno daju 800 litara mlijeka, a ostatak su tovna goveda, što je primjer dobrog rada", rekao je Perić.
 
Ramić je prethodno dodijelio prehrambene pakete za 50 građana u vrijednosti 70 KM po paketu i istakao da se ovih dana distribuiše pomoć u vidu prehrambenih paketa za socijalno ugroženu povratničku populaciju.
 
"Ovdje je značajno jer je poljoprivredni kraj, i povratnici su razvili poljoprivrednu proizvodnju. Resorno ministarstvo je danas objavilo javni poziv kojim se podržava proljećna sjetva, a planiramo i jesenju sjetvu", naveo je Ramić.
 
Nakon posjete farmi Muminović, Ramić je izrazio zadovoljstvo, istakavši da će ovakvi poljoprivredni proizvođači biti podržati i u nabavci poljoprivredne mehanizacije, izgradnji objekata i slično.
 
Odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Nihad Redžić, koji živi u Janjarima, zahvalio je Periću i Ramiću na podršci i rekao da je opština Ugljevik dodijelila 23 sjetvena paketa, a federalno resorno ministarstvo 26 sjetvenih paketa.
 
Redžić je dodao da će prehrambeni paketi biti dodijeljeni socijalno ugroženim povratnicima.
 
"U povratničkoj mjesnoj zajednici Janjari živi 120 domaćinstava i mahom se bave poljoprivrednom proizvodnjom“, rekao je Redžić.
 
Sastanku je prisustvovao vlasnik firme "Eurobau" Esmir Camović koji zapošljava 26 povratnika, a bavi se proizvodnjom drvenih ploča i stolova, aluminijumske stolarije, bravarije i proizvodnjom stambenih kontajnera.