URUČENO NAJVEĆE PRIZNANjE OPŠTINE UGLjEVIK EPARHIJI ZVORNIČKO-TUZLANSKOJ :: Semberija INFO ::

 

URUČENO NAJVEĆE PRIZNANjE OPŠTINE UGLjEVIK EPARHIJI ZVORNIČKO-TUZLANSKOJ


Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić uručio je  „Povelju opštine Ugljevik“ Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju.

Najveće priznanje opštine Ugljevik u povodu opštinske krsne slave - Svete Petke Paraske dodijeljena je  Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, povodom 800 godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i zbog dugogodišnje saradnje u oblasti vjerske, kulturne i naučne edukacije stanovništva. 

"Dobra saradnja opštine Ugljevik i Srpske Pravoslavne Crkve rezultirala je obnovu i izgradnju velikog broja hramova na teritoriji naše lokalne zajednice,  a samo u prethodnoj godini izgrađen je i osveštan hram posvećen Svetom Sisoju u Mjesnoj zajednici Ugljevik Selo dok je u toku  i gradnja hrama Svetih besrebrenika Kozme i Damjana u ugljevičkom naselju Sjever", obrazložio je Perić.

On je dodao da je opština Ugljevik zajedno sa Eparhijom zvorničkom –tuzlanskom u prethodnom periodu organizovala brojne kulturne događaje, likovnu koloniju, prezentacije i promocije knjiga iz oblasti religije.

Načelnik Perić je zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Plaketa Opštine Ugljevik uručena je episkopu Fotiju na osnovu skupštinske odluke donesene 24. oktobra.

- Ovo je uzdarje što je eparhija bila i ostala sa nama i uz nas, što je bila s nama u stvaranju, očuvanju i progresu naše Republike Srpske, našeg kraja i zavičaja pod legendarnom Majevicom. Ovo je prizanje povodom velikog jubileja, 800 godina od autokefalnosti SPC, čija je naša eparhija vazda bila i ostala jedna od svjetlijih dijelova u jedinstvenom organizmu sa našim rodom, ma gdje živio u sabornosti sa drugima koji dijele naše vrijednosti, prave vjere pravoslavlja - istakao je Perić.

Opština Ugljevik