OBILjEŽEN DAN MJESNE ZAJEDNICE DONjE ZABRĐE


U Donjem Zabrđu kod Ugljevika danas je obilježen Dan mjesne zajednice, koji se proslavlja već 24 godine kao uspomena na dan kada se poslije 11 mjeseci zarobljeništva na Lisači vratilo 66 srpskih boraca.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da svi građani Republike Srpske treba da slijede ideale za koje su se srpski borci žrtvovali."Važno je da učinimo sve kako bi srpski narod na ovim prostorima živio u miru i slobodi, a naša dužnost i obaveza je da se prisjećamo poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su se borili za opstanak srpskog naroda i za stvaranje Srpske", izjavio je Perić novinarima.

Povodom Dana mjesne zajednice služen je parastos za 16 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Donjeg Zabrđa i svim poginulima tokom Narodnooslobodilačkog rada. Na spomen-obilježju poginulima u protekla dva rata upisano je 246 imena palih boraca i civilnih žrtava.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić, koji je mještanin Donjeg Zabrđa, rekao je da ova mjesna zajednica 44 godine gaji bratske odnose sa mjesnom zajednicom Susek iz Beočina, koja im je pružila pomoć u proteklom ratu.Dan mjesne zajednice Donje Zabrđe ustanovljen je 1995. godine kada se vratilo 66 srpskih boraca od kojih su polovina bila mještani. Oni su 11 mjeseci bili zatočeni nakon zarobljavanja na majevičkoj Lisači.

Predsjednici mjesnih zajednica Donje Zabrđe i Susek saglasili su se da je saradnja odlična, te da se nekoliko puta u godinu organizuju brojni sportski i kulturni susreti stanovnika ovih mjesnih zajednica.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su predstavnici opštine Ugljevik, ugljevičke Boračke oraganizacije, predstavnici opštine Beočin, mjesnih zajednica Donjeg Zabrđa i Suseka, te porodice, saborci.