BORCI NAJZASLUŽNIJI ZA ODBRANU SRPSKE: U Ugljeviku obilježen Dan boraca Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

BORCI NAJZASLUŽNIJI ZA ODBRANU SRPSKE: U Ugljeviku obilježen Dan boraca Republike Srpske


Polaganjem vijenca na centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Ugljeviku danas je obilježen Dan boraca Republike Srpske.
 
Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković čestitao je Dan boraca svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i podsjetio da su upravo oni najzaslužniji za njenu odbranu.
 
"Do sada je mnogo toga urađeno na području opštine Ugljevik za porodice poginulih boraca, kao i ratnih vojnih invalida", rekao je Marinković novinarima.
 
Načelnik Ugljevika Vasilije Perić zahvalio je borcima za doprinos u odbrani Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima.
 
Perić je podsjetio da se danas obilježava i 219 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, te da, kako je rekao, istorija uči da je borba srpskog naroda za slobodu kontinuirana.
 
"U proteklom vijeku Srbi su prošli veliku golgotu za slobodu, a stvaranje Republike Srpske je ono lijepo što se desilo srpskom narodu, upravo za njenu odbranu najzaslužniji su borci Vojske Srpske", rekao je Perić.
 
On je ocijenio dobrim odnos lokalne vlasti i Boračke organizacije koji je doprinio da se uspješno rješavaju pitanja koja se tiču boračke populacije u ovoj podmajevičkoj opštini.
 
"U proteklom periodu riješili smo pitanja stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i invalida rata. Naša dužnost i obaveza je da izrazimo zahvalnost i poštovanje svima koji su dali veliki doprinos u odbrani Srpske, ali i da učinimo sve kako bi srpski narod u narednom periodu živio na ovim prostorima u miru i slobodi", zaključio je Perić.


 
Vijence su položili članovi predsjedništva ugljevičke Boračke organizacije, zajedno sa načelnikom Ugljevika Vasilijem Perićem. Nakon polaganja vijenca Perić organizovao je prijem za predstavnike Boračke organizacije.
 
Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja opštine Ugljevik poginuo je 301 borac, a 648 ih je ranjeno.
 
Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata VRS je brojala 210.000 mobilisanih boraca.
 
U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.