Ugljevik: Obilježene tri decenije od pogibije srpskog junaka pukovnika Milana Jovića :: Semberija INFO ::

 

Ugljevik: Obilježene tri decenije od pogibije srpskog junaka pukovnika Milana Jovića


Buduće generacije treba da se ugledaju na srpskog junaka pukovnika Vojske Republike Srpske Milana Jovića, poručeno je danas iz Donje Trnove kod Ugljevika gdje služen pomen povodom tri decenije od njegove pogibije.

Na groblju "Gaj", gdje je pukovnik Jović sahranjen, počast heroju Odbrambeno-otadžbinskog rata odali su porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci lika i djela ovog srpskog junaka.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da djelo, hrabrost, čast i poštenje pukovnika Jovića predstavljaju svijetli primjer i ponos srpskog naroda.

"Buduće generacije treba da se ugledaju na srpskog junaka, na sve ono što je krasilo pukovnika Jovića, hrabrost i poštenje, sloga i jedinstvo, sve što je i danas potrebno srpskom narodu da bi opstao na ovom prostoru", rekao je Ostojić novinarima.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković istakao je da je pukovnik Jović uvijek komandovao "za mnom"

"Dolaskom pukovnika Jovića na čelo Prve majevičke brigade ona je postala jedna od najboljih u Vojsci Republike Srpske. Uveo je rad, red i disciplinu, a uvijek je bio na prvoj borbenoj liniji predvodeći svoje vojnike", rekao je Marinković.

On je istakao da je dužnost i obaveza Boračke organizacije da se čuva sjećanje na heroje koji su branili srpski narod i teritoriju.

Pomenu je prisustvovao načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je u izjavi citirao Njegovo preosveštenstvo episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija rekavši da je pukovnik Jović "kosovski junak našeg vremena".

"Kada je u ratno vrijeme pukovnik Jović došao na naše prostore srpski narod je osjetio veliku sigurnost.
Zahvaljujući njemu i svim div junacima koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku, srpski narod je opstao i ostao na ovim prostorima", istakao je Perić.

Prethodno su na spomen-obilježje ispred Doma kulture u Donjoj Trnovi položeni cvijeće i vijenci u znak sjećanja na Milana Jovića i na 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Pukovnik Milan Jović rođen je 1951. godine u Donjoj Trnovi, službovao je u Zagrebu, Varaždinu i Mariboru, a raspad Jugoslavije zatekao ga je na dužnosti načelnika štaba 195. motorizovane brigade u Mariboru.

Početkom ratnih dejstava u BiH 1992. godine Jović je prihvatio poziv upućen oficirima rođenim na teritoriji današnje Republike Srpske da dođu i pomognu svom narodu i biva postavljen na čelo Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske na kojem je ostao sve do pogibije.

Pukovnik Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u mjestu Bilalići, predvodeći saborce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

U Ugljeviku je na gradskom trgu 2018. godine otkrivena spomen-statua Milana Jovića, rad vajara Miloša Komada.
 
Iza pukovnika Jovića ostali su supruga Slavka i sinovi Dejan i Darko.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine pukovnik Jović posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

U njegovu slavu opština Ugljevik svake godine organizuje manifestaciju "Jovićevi dani".