„Dijalog zajednica regije Majevica“ :: Semberija INFO ::

 

„Dijalog zajednica regije Majevica“


„Dijalog zajednica regije Majevica“, na kojem je učestvovalo preko 40 predstavnika i predstavnica zajednica iz Čelića, Lopara, Sapne, Teočaka i Ugljevika održan je 1. decembra 2022. godine u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku.
 
Učesnici i učesnice kroz dijalog predstavili su brojne pozitivne primjere saradnje spomenutih zajednica i iskazali potrebu za daljnjim povezivanjem kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti na poljima poput ekologije, turizma, kulture i omladinskog aktivizma.
 
Međureligijska saradnja i organizacija zajedničkih kulturnih dešavanja identifikovane su kao aktivnosti koje bi doprinijele jačanju povezivanja i saradnje između ovih zajednica.
 
Istaknuto je kako u ovim procesima važnu ulogu imaju angažovani pojedinci u zajednicama koji su i do sada inicirali zajedničke aktivnosti povezivanja ljudi iz Čelića, Lopara, Sapne, Teočaka i Ugljevika.
 
Na dijalogu su predstavljene ideje i potrebe za organizaciju različitih kulturnih i sportskih manifestacija, edukacija i zajedničkih ekoloških akcija.
 
„Dijalog zajednica regije Majevica“ realizovan je u okviru projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija (EU), a zajedno provode EU, UN u BiH, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Evrope.