PROSLAVLjENA KRSNA SLAVA SVETA PETKA PARASKEVA: EPISKOP FOTIJE POŽELIO DA UGLjEVIK NAPREDUJE U SVAKOM SMISLU :: Semberija INFO ::

 

PROSLAVLjENA KRSNA SLAVA SVETA PETKA PARASKEVA: EPISKOP FOTIJE POŽELIO DA UGLjEVIK NAPREDUJE U SVAKOM SMISLU


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poželio je da opština Ugljevik napreduje u svakom smislu na današnjoj svečanosti povodom krsne slave ove podmajevičke opštine-Svete Petke Paraskeve.
 
-Ugljevik smo proglasili namjesništvom naše Eparhije, duhovni centar je sad uzdignut, treba da ide u svjetovnom i svakom drugom smislu i ako Bog da, da  postane grad-rekao je episkop Fotije.
 
Vladika je čestitao rukovodstvu i građanima opštine Ugljevik krsnu slavu i zaštitnicu Svetu Petku Paraskevu.

 
-Suština naše pravoslavne vjere i hrišćanstva je da volimo Boga, koji je stvorio čitav svijet i kosmos, nas ljude, ali i da volimo jedni druge, bližnje svoje, komšije, prijatelje, ljude koje susrećemo prvi put u životu i to je krstolika ljubav i folosofija pravoslavna-istakao je vladika Fotije.
 
Episkop Fotije je poželio načelniku Ugljevika Vasiliju Periću dalji uspjeh u radu.
 
Slavske svečanosti u opštini Ugljevik počele su Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svete Petke Paraskeve, litijom koja je prošla gradskim ulicama, nakon čega je tradicionalno ispred zgrade opštine prelomljen slavski kolač a nakon toga proslavljena je slava ugljevičkog hrama.
 
Načelnik Perić u čestitki je rekao je da proslavljajući krsnu slavu, slavimo ime Božje, ali i sve one koji su pomogli i pomažu da se sačuvamo, ostanemo i opstanemo na ovim prostorima i da po dostignutom razvoju, baš u svim oblastima, Ugljevik bude u vrhu ne samo u Republici Srpskoj i BiH.
 
Perić je episkopu Fotiju poklonio ikonu sa likom Gospoda Isusa Hrista.
 
-Srećan sam što je uvijek uz nas i sa nama naš duhovni otac, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, divan arhijerej naše majke Srpske pravoslavne crkve, sjajan duhovnik, veliki intelektualac, umjetnik, rodoljub i čovjekoljub, saborac i saradnik-rekao je Perić.
 
Slavimo naše uspjehe, uspjehe naših ljudi, posebno mladih, istakao je Perić.
 
Slavi opštine Ugljevik prisustvovao je pomoćnik vojnog atašea ambasadora Ruske Federacije u BiH Sergej Kuklev, župan Kidričeva (Slovenija) Anton Leskovar, delegacija grada Kavadarci iz Makedonije, načelnik opštine Lopare Rado Savić i drugi brojni gosti.