SLAVSKA RADOST U TUTNjEVCU PROSLAVLjENA HRAMOVNA SLAVA POKROV PRESVETE BOGORODICE :: Semberija INFO ::

 

SLAVSKA RADOST U TUTNjEVCU PROSLAVLjENA HRAMOVNA SLAVA POKROV PRESVETE BOGORODICE


Svetom liturgijom, litijom, ophodom i lomljenjem slavskog kolača danas je proslavljena krsna slava-Pokrov Presvete Bogorodice u istoimenom hramu u ugljevičkoj mjesnoj zajednici Tutnjevac.

U toku ophoda služen je parastos za tri sveštenika koje su u toku Drugog svjetskog rata odvele ustaše i ubile ih u logoru Jadovno a osveštan je i spomenik na kome je ispisano 19 imena mještana koji su mučki ubijeni 1941. godine.




Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski, protojerej Aleksandar Tešić poručio je da je Presveta majka Božija nad nama te da blagosilja sve one koji joj pritiču u pomoć.

-Trudimo se da se uvijek ugledamo na Svete ugodnike Božije na Presvetu majku Božiju-rekao je Tešić u propovjedi.

Molitvenom skupu prisustvovao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je čestitao krsnu slavu sveštenstvu i parohijanima.



-Ovdje u Tutnjevcu sam rođen, kršten i od malih nogu sam sa majkom dolazio u ovaj hram gdje sam se napajao vjerom pravoslavnom-rekao je Perić.

On je istakao da je važno mladim pokoljenjima prenositi vjeru, kulturu, tradiciju i običaje pravoslavne.

-Zahvaljujući našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi održali smo se na ovim prostorima-naglasio je Perić.

U proteklom periodu, prema Perićevim riječima, opština Ugljevik ulagala je značajna materijalna sredstva u gradnju škole, putnu infrastrukturu, vodosnabdijevanje, podsticaje i sve ono što je bilo potrebno za poboljšanje kvaliteta života mještana Tutnjevca.



-To je naše opredjeljenje i u narednom vremenskom periodu kako bismo održali narod na ovim našim divnim predjelima-najavio je Perić.